De avondvierdaagse; of de dilemma’s van een werkende moeder

Het begrip ‘werkende moeder ‘ is eigenlijk is een pleonasme*. Ik ken geen moeders die niet werken. Al mijn vriendinnen met kinderen hebben een, vaak zelfs veeleisende, baan en de moeders die ik ken van het schoolplein hebben het ook altijd druk. Ze werken niet allemaal zo veel als ik maar zijn op zijn minst zzp-er met af en toe een klus. Zou de traditionele jaren 50 thuismoeder nog bestaan met haar kopje thee?

glutenvrije mamaIk werk vier dagen in de week als schoolleider op een school in Amsterdam. Dat betekent elke dag reizen tussen Amsterdam en Haarlem, lange dagen maken, ouderavonden en schoolfeesten ’s avonds en heel veel gedoe. Deze periode, zo vlak voor de zomervakantie, is extra druk met examenperikelen en de voorbereidingen op het volgend schooljaar.

De avondvierdaagse komt daar dan nog eens bij. Die valt altijd een week waarin zowel ik als glutenvrije papa hele lange dagen moeten maken. Daarom moeten wij onze kinderen altijd uitleggen dat zij niet de avondvierdaagse kunnen lopen. Wij zouden allebei misschien wel 1 avond kunnen vrijmaken maar dan houd je er nog 2 over. De kinderen vinden het jammer maar zijn het gewend.

Het dilemma van de werkende ouder: hoe houd je de balans? Hoe combineer je werk en gezin, ambitie en opvoeding, een carrière en de avondvierdaagse? Manlief en ik willen de zorg voor ons gezin graag eerlijk delen maar als ik heel eerlijk ben dan valt hij vaker in voor mij dan ik voor hem. Ik vraag mij soms af: wat is het voorbeeld dat ik mijn kinderen wil geven?

Dit schooljaar sloeg de balans tussen werk en thuis wel erg naar het werk door. Daar werd ik ongelukkig van. De energie en tijd die ik stopte in mijn mooie baan als manager woog niet meer op tegen de voldoening die ik ervan kreeg. Ik woog de dingen in mijn leven opnieuw af en besloot dat het tijd was voor verandering.

Ik solliciteerde op een baan in de buurt. Volgend schooljaar werk ik op 10 minuten fietsen van mijn huis. Ik zal geen leiding meer geven aan docenten maar gewoon weer lekker voor de klas staan. Nog steeds een veeleisende baan maar met veel minder gedoe.

Au! Hoor ik daar iemand haar hoofd tegen het glazen plafond stoten? De feminist in mij zegt heel zachtjes van wel. Maar het kan mij niet schelen. Volgend jaar wil ik ook de avondvierdaagse kunnen lopen. En daarover bloggen op glutenvrijemama.nl.

*Je spreekt van een pleonasme als een deel van de betekenis van een woord nog eens, ‘dubbelop’, door een ander woord wordt uitgedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.