De onbegrijpelijke opmars van de glutenvrije Piet

Op de social media kanalen die ik volg over coeliakie en glutenvrij eten kom ik ze de afgelopen twee weekenden overal tegen: foto’s van glunderende kinderen naast een glutenvrije Piet tijdens de Sinterklaasintocht. De glutenvrije Piet is gehuld in een met glutenvrije logo’s beplakt, groen pietenpakje met een inktzwart geschminkt gezicht. Vaak inclusief gouden oorringen en rode lippen.

glutenvrije PietWat fijn dat er tijdens dit kinderfeest ook aandacht is voor kinderen die glutenvrij moeten eten, dat zij ook eens echt mee kunnen doen, dat ze er helemaal bij horen. En dat is natuurlijk waar. Maar ik vind het onbegrijpelijk dat er wel rekening wordt gehouden met deze zeer kleine groep glutenvrije kinderen (als 1% procent van de bevolking in Nederland coeliakie heeft, hoeveel is er dan onder de 10 jaar oud?) maar dat diezelfde Pieten met hun schmink een veel grotere groep kinderen en volwassenen pijn doen.

Ikzelf ben jaren geleden van mijn geloof in Zwarte Piet gevallen. Ik snapte eerst ook niet waarom Zwarte Piet racistisch zou zijn. Tot een Surinaamse collega mij vertelde hoe zij de Sinterklaas periode ervoer. Ik begrijp inmiddels dat het niet aan mij, witte vrouw, is om te bepalen of een ander zich racistisch bejegend mag voelen.

Wat ik ook begrijp is hoe je je als glutenvrije ouder voelt als je het beteuterde snuitje van je kind ziet dat niet mee mag snoepen met de rest. Ik weet ook hoe het is als je (het gevoel krijgt dat je kind) niet wordt uitgenodigd op een partijtje omdat glutenvrij eten zo lastig is. Dat buitengesloten voelen, ken je dat? Precies dat doet een glutenvrije Piet die zich helemaal zwart schminkt.

Het is dus echt wel fijn dat er al op 179 (!)  Sinterklaasintochten glutenvrije Pieten meelopen maar op de foto’s die ik daarvan zag, zag ik maar 2 keer een  roetveeg Piet. Ik vind het onbegrijpelijk dat juist wij, glutenvrije ouders en vrijwilligers die glutenvrije Piet spelen, Sinterklaas niet een feest willen laten zijn voor alle kinderen in Nederland.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.