Eenvoudige glutenvrije scones

Jongste dochter O. van 10 jaar wilde graag glutenvrije scones bakken. Zij wil mij  altijd helpen met bakken en koken maar ik sta liever alleen in de keuken. Als zij zelfstandig aan de slag gaat, alleen of samen met haar broer of zus, dan vind ik het prima. Met een goed uitgewerkt recept maakte zij deze glutenvrije scones helemaal alleen!

glutenvrije scones
glutenvrije scones

Voor je begint met bakken was je je handen en zet je de ingrediënten en keukenspullen die je nodig hebt klaar op het aanrecht of de keukentafel:

Eenvoudige glutenvrije scones

voor ca 5 scones

ingrediënten
50 gram zachte boter of margarine
250 glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bv van AH huismerk)
snufje zout
2 eetlepels suiker
1 ei
50-75 gram melk

keukenspullen
een mengkom en schaaltje, keukenweegschaal en maatbeker, deegroller, bakpapier en een bakplaat, een vorm of glas om het deeg mee uit te steken.

Verwarm de oven voor op 225 °C en leg alvast een bakplaat klaar.

Weeg alle ingrediënten af op de keukenweegschaal.

Doe het meel met de suiker en zout in een grote kom.
Wrijf de boter door het meel met je handen tot alle boter door het meel is verdeeld. Het ziet er nu nog uit als kruimels.

scone-uitsteker, je kun ook een koek-uitsteker of glas gebruiken

Tik het ei kapot in een schaaltje. Check of alle stukjes eierschaal eruit zijn en giet het dan door de deegkruimels. Kneed het ei door de kruimels.
Giet er dan 50 milliliter melk bij en kneed tot een soepele deegbal. Voeg nog een scheutje melk toe als het deeg nog kruimelt.

Leg je deegbal op het keukenpapier. Rol het deeg uit tot een dikke lap van ca 4 cm. Steek hier 3-4 scones uit. Leg deze op de rand van je bakpapier.

Kneed van het deeg dat overblijft een nieuwe bal en vorm daar nog 1-2 scones van.

Leg de uitgestoken scones met bakpapier en al op de bakplaat en schuif de bakplaat in de hete oven. Bak de scones ongeveer 20 minuten tot s=ze goudbruin zijn aan de ovenkant en hol klinken als je erop klopt (pas op-> heet!)

Neem je scones uit de oven en doe de oven uit.

glutenvrije scones
glutenvrije scones

Eet de scones zo snel mogelijk op met honing of jam en clotted cream

en na afloop… afwassen en de keuken weer opruimen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.