Fantastische Chinese zoetzure varkenshaas

Dit recept voor varkenshaas in zoetzure saus is zoals je zou willen dat een Chinees restaurant het zou maken. Er zijn misschien wel high-end Chinese restaurants die een net zo lekkere Sweet and Sour Pork klaarmaken maar meestal is het vlees niet zo mals met een krokant korstje en smaken de groente niet zo vers en knapperig.

Zoetzure Chinese varkenshaas

Ik heb dit recept niet zelf verzonnen maar gelezen in de Britse krant The Guardian . Ik paste het een beetje aan aan de inhoud van mijn koelkast en de smaak van mijn kinderen. Ik hoefde helemaal niet zoveel te veranderen om het gerecht glutenvrij te maken, het enige waar ik op moest letten is dat ik voor de sojasaus een glutenvrije variant gebruikte.

Dit is niet een recept dat je tussen werk en sport snel klaarmaakt maar het is niet moeilijk. Ik maakte het op een rustige vrijdagavond en als je alles goed van tevoren doorneemt en klaar legt gaat dat jou zeker ook lukken! Ik had er ongeveer een uurtje voor nodig.

Fantastische Chinese zoetzure varkenshaas

Voor het vlees
500 gram varkenshaas, in reepjes gesneden
2 tenen knoflook, geperst
2 theelepels tamarisaus  (zoute, glutenvrije sojasaus)
2 theelepels rijstazijn
zout
1 theelepel Chinese 5 kruidenpoeder

Voor het beslag
2 eieren
100 gram maizena, plus een beetje extra
ca 5 dl zonnebloemolie

Voor de saus
5 eetlepels abrikozenjam
sap van een halve citroen
4 eetlepels bruine (of palm)suiker
5 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel tamarisaus  (zoute, glutenvrije sojasaus)
2 eetlepels maizena
180 ml water

In de saus
1 rode ui in stukken gesneden en uit elkaar gehaald
3 bosuitjes in stukjes van 3 cm
halve komkommer in stukjes
2 paprika’s, 1 rood 1 groen in stukken
100 gram ananasstukjes (vers of blik)

serveer met rijst

Snijd de varkenshaas in mooi lange repen, ongeveer het formaat van een patatje. Maak de marinade door 2 tenen geperste knoflook, 2 theelepels tamarisaus, 2 theelepels rijstwijn/droge sherry, zout en 1 theelepel Chinese 5 kruidenpoeder te mengen. Het wordt een vrij droge marinade maar dat is de bedoeling, je gaat het vlees hierna nog paneren en frituren. Marineer het vlees minimaal 20 minuten, dat is de tijd die je ongeveer nodig hebt tot het frituren.

Snijd nu de groente en zet weg in een kom of vergiet.

Maak de saus door de jam in een pannetje te verhitten met het sap van een halve citroen, de suiker, rijstazijn en de tamarisaus . Roer de maizena los met het water en voeg toe/ Laat even pruttelen tot de saus gebonden is. Zet apart.

Verhit de olie in een wok en paneer intussen de reepjes vlees:

  1. Maak een beslagje van de 2 eieren en de 100 gram maizena.
  2. Zet twee diepe borden klaar, 1 met het beslagje en nog 1 met een paar eetlepels maizena om de reepjes daarna doorheen te wentelen.
  3. Bestuif het vlees met een paar eetlepels maizena tot ze helemaal bedekt zijn.
  4. Haal de reepjes door het beslag.
  5. Wentel ze door de maizena
  6. Frituur ze in twee of drie delen in de hete olie
  7. De reepjes varkenshaas zijn gaar en lichtbruin in een minuut of 3
  8. Neem uit de olie met een schuimspaan
  9. Laat uitlekken op keukenpapier.

Giet de bijna alle olie uit de wok op 2 eetlepels na (ongeveer) roerbak in deze zeer hete olie de gesneden groente en ananas kort. Voeg de saus toe en laat een minuut of twee pruttelen en voeg daarna de gefrituurde varkenshaas toe aan de saus.

Eet smakelijk!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.