Gefrituurde tofoe met zoetzure saus

Ik leer tofoe steeds meer waarderen.  Ik was vroeger niet dol op dit stoffige, smaakloze, rubberen spul. Je moet wat meer je best doen om tofoe goed klaar te maken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een stukje kip dat al snel lekker is. Toch vind ik het belangrijk om minder vlees te eten en heb ik geleerd om tofoe goed klaar te maken en lekker te vinden. Dit recept voor gefrituurde tofoe met zoetzure saus eet ik echt voor mijn plezier!

gefrituurde tofoe
gefrituurde tofoe

Minder vlees eten doe ik op verschillende manieren. Meestal eten we wel vlees maar niet zo veel per keer. Ik koop mijn vlees bij een biologische slager die goed en glutenvrij-vriendelijk is maar ook wat duurder. Daarom gebruik ik meestal maximaal 100 gram, meestal minder,  vlees per persoon per maaltijd.

Als ik echt vegetarisch wil eten keer laat ik ook wel eens het vlees gewoon weg, dan maak ik iets met extra veel groenten en/of peulvruchten. Een andere keer vervang ik vlees door vis of ei, dat voelt een beetje als vals spelen maar strikt genomen eten we dan wel vleesloos. Soms gebruik ik een vleesvervanger zoals tempeh of tofoe, helaas valt dat bij mijn kinderen vaak niet zo in de smaak.

De laatste tijd heb ik geëxperimenteerd met tofoe. Ik las in verschillende blogs dat je een blok supermarkt tofoe eigenlijk moet laten uitlekken zodat het marinade beter opneemt en je het knapperig kun bakken. Dat heb ik gedaan met dit recept. omdat het frituren van de tofoe wel even een werkje is heb ik het vervolgens afgemaakt met kant-en-klare zoetzure saus uit een potje. Zo kun je gefrituurde tofoe met zoetzure saus ook na een drukke werkdag maken.

gefrituurde tofoe

Gefrituurde tofoe met zoetzure saus

400 gram tofoe
75 gram maizena
1 eetlepel gemberpoeder
zout en peper
4 dl zonnebloemolie

400 gram rijst

2 potjes zoet-zure saus (lees de ingrediënten goed, niet alle merken zijn altijd glutenvrij)

Laat de tofoe uitlekken, snijd in blokjes en en dep goed droog met keukenpapier.
Mix de maizena met zout, peper en gemberpoeder en bestrooi de tofoeblokjes hiermee. Zorg ervoor dat de blokjes helemaal bedekt zijn met maizena.
Verhit de zonnebloemolie in een pan en frituur hierin de tofoe in twee porties.

Kook de rijst.

Snijd komkommer en een rode paprika in reepjes. Bak heel kort aan een wok met een scheutje hete olie. De groente moet meer verwarmen dan gare. Voeg na 2 minuten de saus uit een potje toe.

Serveer de tofoe met de saus en de rijst of voeg de tofoe toe aan de rijst. Eerst zal de korst van de tofoe nog knapperig zijn, later neemt het deeglaagje de smaak van de saus lekker op.

Klik hier voor meer glutenvrije vegetarische recepten van glutenvrije mama!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.