Gehaktbakketjes met roomsaus

Het is boekenweek en het thema dit jaar is Duitsland. Aangezien ik vaak in Duitsland op vakantie ga en van lezen houd spreekt deze boekenweek mij bijzonder aan dit jaar. Helemaal geïnspireerd maakte ik een heerlijk Duits gerecht: Konigsberger Klopse ofwel gehaktballetjes in roomsaus met kappertjes en peterselie. Koningsberger klopse (1)Koninsberger Klopse is een heel bekend Duits gerecht hoewel Konigsberg al heel wat jaren niet meer in Duitsland ligt en nu Kaliningrad heet. Geeft niks, het is voor mij een typisch voorbeeld voor de Duitse keuken: puur en kindvriendelijk. De gehaktballen en de roomsaus maken we helemaal zelf. Hier komt geen pakje of zakje aan te pas (alleen een bouillonblokje…)

Als je dit recept beheerst dan kun je ook zelf een wit sausje over de bloemkool en een bechamelsaus maken!

Lees over Koningsberger Klopse in:

In het boek Nergens in Afrika van Stefanie Zweig lezen we over een Joodse familie die naar Afrika vlucht tijdens de Tweede Wereld Oorlog. De moeder van het gezin probeert, geplaagd door heimwee, in Afrika aan de ingrediënten voor Koningsberger Klopse te komen om net zo te koken als thuis. Dit boek is verfilmd in 2007 als Nowhere in Africa.

Koningsberger Klopse

Voor de balletjes:
500 gram gehakt, halfom of kalfsgehakt.
1 ei
1 verkruimeld glutenvrij beschuit of een handje paneermeel
4 ansjovisjes
1 kleine ui, fijngesneden.

Voor de saus:
1 liter water
2 bouillonblokjes (let op dat ze glutenvrij zijn)
50 gram roomboter
2 eetlepels glutenvrij meel
1 ei
100 milliliter slagroom
Kappertjes
Peterselie

Meng het gehakt met de ansjovis, de gehakte ui, het paneermeel en het ei. Vorm er ca 12 balletjes van. Breng het water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op. Laat de gehaktballetjes garen in minuten de zacht kokende bouillon.
Voor de saus smelt je in een andere pan de boter en roer je hier het meel doorheen. Voeg steeds, met een soeplepel, een beetje bouillon toe. Schrik niet als het gaat klonteren, dat gebeurt en is niet erg. Met goed roeren krijg je de klonten steeds weg. Dit doe je op een heel laag vuur. Voeg lepel voor lepel alle bouillon toe.
Neem de pan van het vuur. Meng de slagroom met het ei en voeg ook dit toe aan de saus. Je hebt nu helemaal zelf je roomsaus gemaakt. Doe schenk de saus over je gehaktballetjes en breng op smaak met zoveel kappertjes als je lekker vindt en veel gehakte peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.