Geroosterde groentesalade; escalivada

Hoewel het nog echt winter is had de groentekraam op de markt veel zomergroente in de aanbieding. Ik kwam zaterdagochtend thuis met een kilo aubergines en een kilo rode paprika’s. Daar maakte ik een heerlijke salade van die je kunt eten met een crackertje of als bijgerecht bij een stukje vlees.

Het recept voor deze salade is herken je misschien als de Catalaanse Escalivada. Catalanen roosteren aubergine, paprika en ui op een vuurtje en doen daar soms ook nog wel tomaat en andere groentes aan toe.

Ik roosterde mijn groentes niet op een open vuurtje, zelfs niet op de barbecue, al zou dat natuurlijk ook kunnen. Ik roosterde mijn groentes in een hete oven.

Escalivada

3 aubergines
3 rode paprika’s
2 uien (ik nam 1 rode en een witte)
4-5 tenen knoflook
drie eetlepels olijfolie
scheut (balsamico-)azijn
zout-peper

Doe je groenten in een ovenschaal. De tenen knoflook hoeven niet gepeld. Overgiet met olijfolie en zet in een hete oven van ca 200°C. Laat ongeveer een uur roosteren, draai halverwege de groentes om. Haal de schaal uit de oven als de aubergines gaar zijn en dek af met plastic folie. Laat afkoelen tot de groente lauwwarm is. Trek de velletjes af van de paprika en de aubergine, houd boven de ovenschaal zodat je het vocht opvangt. Snijd de ui, aubergine en paprika ik kleine stukjes. Maak een dressing door de knoflook uit het velletje te knijpen en te mengen met de olie, azijn en groentesappen uit de schaal. Giet over de geroosterde groente en breng op smaak met zout en peper.

Garneer met citroen en peterselie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.