In deze herfstige tijd van het jaar vind ik het fijn om stoofschotels te maken en vlees te laten sudderen in rode wijn. Lekkere grote pannen die lang op het fornuis staan zodat ze niet alleen onze maag verwarmen maar ook onze keuken.
Mijn stoofschotel van lamsschenkel met linzen is precies zo’n gerecht. Je stooft de lamsschenkel ongeveer twee uur in een rode wijn-tomatensaus. Op het laatst kook je de linzen gaar in dezelfde saus zodat de linzen alle smaken van de lam en saus opnemen.
Gestoofde lamsschenkel met linzen
voor vier personen
4 kleine lamsschenkels
olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
1 winterpeen in blokjes
4 stengels bleekselderij in reepjes
2 blikjes gepelde tomaten
1 deciliter rode wijn
1 bouillonblokje
zout en peper
500 gram groene of blonde linzen
1 citroen en een bos peterselie
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de winterpeen en selderij toe en roer in de pan tot de groente zacht is. Voeg de lamsschenkels toe en braad zachtjes aan. Giet de tomaten en de rode wijn bij het vlees en eventueel ook nog een beetje water. Het vlees moet driekwart onder het vocht zijn.
Breng op smaak met zout en peper en het bouillonblokje. Draai het viir laag als het begint te borrelen in de pan en laat ca anderhalf uur stoven.
Spoel de linzen in een vergiet en voeg toe aan je stoofvlees. Laat de linzen in een half uur gaar koken in de saus.
Garneer met verse peterselie en geraspte citroenschil. Lekker met brood of rijst.