De courgettes hebben de hele zomervakantie lekker liggen bakken in de schooltuin en zijn nu uitgegroeid tot een soort zeppelins. Ze zijn een enorme uitdaging voor mijn culinaire creativiteit maar het is mij deze week weer gelukt om iets nieuws te verzinnen met de courgettes.
Deze week bakte ik een heerlijke glutenvrije courgettecake en ik experimenteerde met courgettebrood. Helaas is het brood mislukt, het bleef te kleverig. De verhouding courgette-meel was denk ik uit balans. Gelukkig maakte de gevulde courgette alles goed. Die was erg geslaagd.
Het is grappig dat ik niet eerder op het idee ben gekomen om de courgettes te vullen want het is een heel voor de hand liggend recept. Het viel goed in de smaak bij de kinderen dus dat was mooi meegenomen.
Morgen weer schooltuinen…..
Gevulde courgette
1 courgette uit de school- of moestuin (1kilo) of 3 courgettes uit de supermarkt
500 gram gehakt
1 blikje gepelde tomaten
1 gehakte ui
2 teentjes knoflook
5 medium aardappelen
1 eetlepel gedroogde oregano
1 blokje fetakaas
olijfolie
Maak de courgette goed schoon en snijd hem in de lengte door. Schep de zaden uit het binnenste en hol de courgettes uit met een lepel. Als je een reuze courgette hebt dan zijn de pitten te groot en bitter om lekker te smaken. Als je kleine courgettes gebruikt kun je het “vruchtvlees” meebakken met de gehaktvulling.
Leg de courgettes in een ingevette ovenschaal en verwarm de oven voor op 180°C.
Rasp de aardappelen met een grove rasp.
Snipper de ui en hak de knoflook en fruit aan in olie, bak het gehakt hierin rul. Roer de aardappelrasp door het gehakt en roerbak het mengsel 8 minuten. Giet de tomaten erbij en laat 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met de oregano. Neem de pan van het vuur. Verkruimel de feta en roer de helft door de gehaktsaus.
Schep de gehaktsaus in de uitgeholde courgettehelften en verkruimel de rest van de feta eroverheen.
Zet 20-30 minuten in de oven tot de courgette gaar is.
Nog meer glutenvrije courgetterecepten hier!