In de nieuwe ‘Glutenvrij Magazine’ staat een aantal reacties op mijn ingezonden stukje Help, we zijn hip van de vorige editie in juni. Leuk om te lezen dat het nog veel los maakt.
Dat tieners het geen probleem vinden dat glutenvrij hip en trendy is, zoals Manon Lijbaart schrijft aan Glutenvrij Magazine, lijkt mij niet meer dan normaal. De meeste pubers houden niet van afwijken van de norm en zij kijken vaak op naar beroemdheden als rolmodel. Het is dan natuurlijk fantastisch als juist een filmster of Lady Gaga je dieet promoot. Je hebt dan des te meer het gevoel dat je erbij hoort.
Het was ook niet de bedoeling van mijn ingezonden brief om een mensen te verbieden glutenvrij te eten zonder de diagnose coeliakie. Ook de medische wetenschap erkent dat er mensen zijn die geen gluten verdragen: glutensensitiviteit.
Waar ik wel problemen mee heb is de overtuiging van sommigen dat je afvalt van glutenvrij eten en dat glutenvrij eten gezond is voor iedereen omdat gluten eigenlijk slecht is. Alsof gluten eten net zoiets is als (te veel) zout of vet eten, (te veel) alcohol drinken of geen groente eten.Ik blijf er tegen strijden dat het glutenvrije dieet in het rijtje Montignac-Atkins-South Beach-Sonja Bakker komt.
Het is erg moeilijk om te bepalen wat nou eigenlijk gezond is. Professor Dr Martijn Katan heeft daar een goed boek over geschreven Wat is nu gezond? waarin hij onder andere uitlegt dat het wetenschappelijk bijna niet is aan te tonen of broccoli gezond is.
Je kunt je ook afvragen wat ongezond is. Mijn oma zei altijd: alles waar te voor staat is niet goed voor je. Als je ergens te veel van eet dan is dat niet goed voor je. Als je te veel bewerkte producten eet en je te veel pakjes en zakjes uit de supermarkt gebruikt. Als je je menu laat bepalen door wat er op ooghoogte in de schappen staat en wat er in de aanbieding is dan eet je niet gevarieerd genoeg en waarschijnlijk ook nog eens te veel.
Ik denk dat de meeste mensen die nu mee gaan in de stroming van glutenvrij eten zonder daar een directe medische noodzaak voor te hebben zich daar beter door voelen omdat zij bewuster zijn gaan eten. Zij eten daarbij vaak ook nog suikervrij, biologisch en vegetarisch of veganistisch. Dan word je dus gedwongen veel groente en fruit te eten en zelf te maken. Ik me voorstellen dat je je beter voelt als je veel verse, eerlijke producten gebruikt die je zelf klaarmaakt.
Ik kreeg deze zomer een mailtje van Sharon van www.voedzo.nl en degezondemama.nl . Dit voorjaar hadden wij een weblog fittie naar aanleiding van mijn stukje Glutenvrijemama maakt zich boos. Zij stuurde mij een artikel over glutenvrij eten. Ik vond het een genuanceerd artikel. Ik meende tussen de regels door te lezen dat wat haar voedingspatroon (in mijn ogen) gezond maakt niet per se het glutenvrije is maar het feit dat zij gevarieerd eet met veel verse en onbewerkte spullen.
Sharon vroeg nu mij om haar blogpost te lezen en te checken op onwaarheden over glutenvrij eten. Dat heb ik naar er en geweten gedaan, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Je leest het hier klik.
Helemaal mee eens!
Er is niets mis met minder gluten eten (misschien eet de nederlander wel te veel gluten). Maar noem het alsjeblief niet glutenvrij, of goed voor je gezondheid.
En super dat jouw stukje zoveel teweeg gebracht heeft. (Of eigenlijk: Jij hebt precies op het juiste moment een stukje geschreven over iets dat bij heel veel mensen al speelde). Het artikel in de Glutenvrij een paar bladzijden verderop vind ik ook erg interessant: Dat het niet de gluten zouden zijn, waar mensen (niet-coeliaken) niet tegen kunnen, maar een ander stofje.
Ik sluit me aan bij Mirjam! en denk er dus net als jullie over, maar dat wisten jullie volgens mij al wel. Onze zoon is naast glutenvrij ook lactose arm, maar dat laatste is totaal iets anders dan lactosevrij en niet te vergelijken met elkaar.
Ik vind het wel grappig dat men denkt af te kunnen vallen met het glutenvrije dieet. Ik val namelijk af als ik gluten eet 🙂
Wat een super antwoord! Die ga ik onthouden!