Gluten bij Het Klokhuis deel 2

De aflevering Het Klokhuis van van 19 januari 2015 met als onderwerp “gluten” heeft nogal wat stof doen opwaaien in de glutenvrije social media. De NCV kwam met een schriftelijk reactie en vele mensen reageerden op verschillende glutenvije fora. Ook mij zat de aflevering zo dwars dat ik dezelfde avond (eigenlijk nacht) nog een blog schreef.

In de aankondiging van Het Klokhuis kon je lezen: “In Etenschap gaat het deze keer over gluten.” Als wij, glutenvrijen en glutenvrije ouders het woord gluten lezen of horen,  denken wij onmiddellijk aan glutenvrij dieet. Maar gluten wordt natuurlijk ook in een heel andere context gebruikt. Als je een aflevering over glutenvrij eten verwachtte kwam je bedrogen uit. Dat kun je de mensen van Het Klokhuis niet kwalijk nemen.

Wat je het programma wel kwalijk kunt nemen is dat de presentatrice zich wel zeer positief uitlaat over de geur en smaak van gluten. “Geef mij maar een stukje brood met veel gluten, mmm, heerlijk” zegt ze. Dat kwam hard aan bij veel mensen en kinderen die dat niet kunnen eten. Alexander was er echt verontwaardigd over.

Gelukkig heeft de redactie van Klokhuis zijn excuses aangeboden voor deze opmerkingen. Ze waren erg ongelukkig gekozen. De redactie belooft ook weer eens aandacht aan coeliakie te gaan besteden. Dat lijkt mij een heel goed idee. Ik heb trouwens nog wel een heel leuk jongetje op het oog voor een mooie reportage!

Alexander
Leuk glutenvrij jongetje

Op 15 november 2013 maakte Het klokhuis een aflevering aan De Bakker. Gluten komt in deze aflevering ook al een aan bod.  De aflevering van maandag over gluten lijkt er wel een vervolg op, het heeft dezelfde presentatrice. Kijk hier: Klokhuis: De Bakker

In 1998 besteede Het klokhuis ook al eens aandacht aan coeliakie:
Klokhuis: Coeliakie

Lees hier de reactie van Klokhuis:

Ik kan me voorstellen dat de opmerking aan het einde van het Klokhuisitem over gluten (van maandag 19-01) erg vervelend kan aankomen. Het zal op zo’n moment wellicht extra confronterend en verdrietig zijn dat je bepaalde dingen niet kan eten. In dit item van “Etenschap” hebben we geprobeerd zoveel mogelijk informatie te geven over wat gluten zijn, hoe ze in ons brood terecht komen en wat ze doen voor de structuur. We hebben bewust de focus niet op coeliakie gelegd (daar was dit item veel te kort voor). Daaromheen wordt een verhaallijntje gemaakt met handelingen en belevingen van onze presentator. Dat Nienke aan het eind zegt dat zij de voorkeur geeft aan brood met gluten is daar een voorbeeld van. In dit geval een ongelukkig voorbeeld. We hebben er niet genoeg bij stil gestaan dat dit voor velen een pijnlijke opmerking is. Wij bieden daar bij deze onze excuses voor aan.

We willen in de toekomst echter ook nog eens een hele aflevering maken over coeliakie. De insteek hiervan zal dan uiteraard anders zijn. In zo’n item zullen we ook uitgebreid de tijd nemen om de sociale aspecten van deze aandoening te behandelen en iets zeggen over hoe vervelend het kan zijn dat bepaalde dingen niet gegeten kunnen worden en hoeveel lekkere alternatieven er nog steeds zijn.

 

 

2 thoughts on “Gluten bij Het Klokhuis deel 2

  1. ik heb de aflevering bekeken, en ja, ook ik vond met name de ‘hmmmm,heerlijk, gluten’ storend. Niet zozeer voor mij, als volwassene, ik kan (na ruim 7 jaar gv moeten eten) wel tegen een stootje, maar vooral voor kinderen en voor mensen die nog niet zolang glutenvrij moeten eten. Goed dat ze bij Klokhuis zich dit nu realiseren, al is het pas na de nodige reacties vanuit bijv. de NCV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.