Gluten in speelgoed #wijbloggenglutenvrij

Gluten is een eiwit dat zit in tarwe, spelt, haver, gerst, rogge en kamut. Van tarwe, spelt, haver, rogge, gerst en kamut wordt brood gebakken, pasta gemaakt, het wordt verwerkt in koekjes, snoepjes, pizza, soep, bouillonblokjes, knakworstjes, taart, cake, medicijnen, cosmetica, shampoo, en zelfs in speelgoed. Ja je leest het goed:  gluten kan ook in speelgoed zitten. Waarom? Geen idee, gewoon omdat het kan….

Moody Faces
Moody Faces
Het lachen vergaat je als deze leuke stressballetjes openscheuren. Het zijn ballonnen gevuld met meel. Sommige merken gebruiken maizena, andere merken wel degelijk tarwemeel. Het dunne rubber scheurt makkelijk.

Glutenknuffel
Glutenknuffel
Er zijn verschillende fabrikanten die knuffels aanbieden gevuld met graan, waaronder ook glutenbevattend graan zoals tarwekorrels. Het zijn hele schattige knuffels die je kunt koelen of verwarmen in de magnetron zoals een kersenpitkussentje. Heel leuk en handig voor een verhitte- of koude baby maar niet voor die van ons.

Play doh
Play Doh
Wat jammer dat Play Doh niet glutenvrij is. De naam zegt het al Doh= dough=deeg, speeldeeg dus dat gemaakt wordt van tarwe. Hier in huis wordt heel veel gekleid met SES boetseerklei maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Misschien maakt ik binnenkort eens zelf glutenvrije playdoh. Op internet staan erg veel recepten zoals die van Mariet van Mijn Serendipity.

Kinder EIKinder Ei Joy
Een chocolade ei is dan wel geen speelgoed maar er zit natuurlijk wel speelgoed in. Gewone Kinder Surprise eieren zijn glutenvrij en erg geliefd vanwege het plastic speeltje dat erin zit. Helaas bevat broertje Kinder Joy Ei wel gluten. Oppassen dus!

Knutselspullen
ncvinfo-glutenvrijknutselmateriaal-page-001 Knutselspullen zoals lijm, krijt, verf, (stoep)krijt en potloden kunnen gluten bevatten.Vooral als je kind nog klein is en lekker wil knoeien met verf of krijten op straat en daarna zijn vingers in de mond wil stoppen is het goed om hierbij stil te staan. gelukkig zijn veel knutselspullen van A merken wel glutenvrij. De NCV publiceert op haar site een lijst met glutenvrije knutselspullen voor scholen. (ncvinfo-glutenvrijknutselmateriaal)

Deze blog schrijf ik voor #Wijbloggenglutenvrij. Vandaag schrijven onderstaande glutenvrije bloggers ook allemaal over gluten in non-food.

Elize van storiesofacoeliac.com
– Mariet van mijnserendipity.wordpress.com
– Tiffany van pinkpequena.nl
– Mirjam van ikbenglutenvrij.nl

 

bron van de embedded foto’s: Moody faces, Knuffel, Kinder Ei, Play doh

3 thoughts on “Gluten in speelgoed #wijbloggenglutenvrij

  1. Goede blog!
    Die was ik inderdaad helemaal vergeten toen ik mijn blog schreef: die knuffels en stressballetjes. Toen Mirthe coeliakie kreeg, heb ik haar kikkerkruik open gemaakt en de inhoud vervangen door rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.