Glutenfout #wijbloggenglutenvrij

Het overkomt iedereen met coeliakie wel eens dat het glutenvrije dieet mis gaat. Dan krijg je opeens toch gluten binnen: een glutenfout. Soms is het je eigen schuld, soms niet. Het is in elk geval in beide gevallen vervelend en een glutenfout is slecht voor je lijf. Gluten beschadigt je darmen. Een glutenfout kan ontstaan doordat je per ongeluk een glutenvol product eet. Het komt wel eens voor dat je in een winkel naar een verpakking grijpt waarvan je denkt dat het glutenvrij is maar het niet is. Zo heeft het merk Damhert glutenvrije producten maar ook producten die zoutarm zijn en naast de glutenvrije producten in het schap liggen. Je zal niet de eerste zijn die in een Damhert koekje bijt, erop vertrouwend dat Damhert altijd glutenvrij is, en dan buikpijn krijgt.

Bij het boodschappen doen zijn producten met “verbeterde receptuur” ook altijd oppassen geblazen. Dan kan een product dat vroeger wel glutenvrij was dat nu opeens niet meer zijn.

Een glutenfout kan ook gebeuren als je glutenvrije eten in aanraking is gekomen met glutenvol keukengerei of glutenkruimels. Kruisbesmetting noemen we dat. Vooral als je de controle over je eten uit handen geeft op een feestje of in de horeca ligt dit gevaar op de loer.

Iedereen reageert anders op een glutenfout. Veel mensen krijgen buikpijn, diarree, gaan overgeven en klagen over een wazig hoofd (brainfog). Hier is niet zo heel veel aan te doen. Er zit niets anders op dan rust te houden en te wachten tot het overgaat. Huis- tuin- en keukenmiddeltjes als veel water drinken, licht eten en een paracetamolletje nemen verlichten de klachten maar bestrijden deze niet.

boos na een glutenfout
boos na een glutenfout

Alexander krijgt na een glutenfout altijd buikpijn en hij is een week lang moe, boos, lusteloos en chagrijnig. Vaak is hij daardoor ook stouter dan normaal, een kind dat zich niet goed voelt, gedraagt zich ook slecht.

Wij zijn in die week natuurlijk liever voor hem en zorgen ervoor dat hij voldoende rust krijgt. Wij geven hem eenvoudige maaltijden van pure producten.

Tegelijkertijd is een glutenfout ook een leermomentje. Hoe hadden we dit kunnen voorkomen, zijn we nog wel zorgvuldig genoeg? Wij gaan op zo’n moment weer eens heel precies na waar het is misgegaan en het herinnert Alexander eraan dat het de moeite waard is om dit stomme dieet vol te houden.

Wij bloggen glutenvrij is een samenwerkingsverband tussen glutenvrije bloggers. Deze bloggers schrijven vandaag ook over glutenfouten:

storiesofacoeliac.nl
deglutenvrijeman.nl
mijnserendipity.wordpress.com
mamaenemily.wordpress.com
pinkpequena.nl
hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
glutenvrijers.be
doemijglutenvrij.nl
koosglutenloos.nl
glutenvrijhoorterbij.nl
glutenvrijreizen.blogspot.nl/
ikbenglutenvrij.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.