Glutenvrij Appelmoesschoteltje

Een appelmoesschoteltje is een toetje van warme, verse appelmoes met zacht en knapperig glutenvrij brood. Je kunt hiervoor alle glutenvrije boterhammen gebruiken, het is een hele lekkere manier om oud brood en kapjes op te maken. Je maakt de appelmoes bij voorkeur van goudrenetten en bouwt het toetje op een een ovenschaal als een soort lasagne.

glutenvrij appelmoesschoteltje
glutenvrij appelmoesschoteltje

Een appelmoesschoteltje is een perfect wintergerecht en een eenvoudige (en slankere) versie van een apple crumble. Ik vind deze eenvoudige versie eigenlijk het lekkerst, dit is vullend en machtig zat. Maar je kunt natuurlijk extra suiker, kaneel of rozijnen toevoegen. .ik at het restje opgewarmd met een schep Griekse yoghurt erbij, dat was ook een goede combi!

Alleen al de geur van het appelmoesschoteltje in de oven die doet denken aan warme appeltaart….Mijn moeder maakte dit toetje vroeger regelmatig en ik denk dat zij het recept weer van haar moeder had. Ik was het een beetje vergeten maar er is iets met deze tweede periode van thuiszitten dat me doet verlangen naar oude,vertrouwde smaken van mijn jeugd. Hebben jullie dat ook?

glutenvrij appelmoesschoteltje
glutenvrij appelmoesschoteltje

Appelmoesschoteltje

4 glutenvrije boterhammen
(room)boter
5-6 moesappels (goudrenetten) (afhankelijk van het formaat, ik had moesappels die even groot waren als handappels)
2 eetlepels suiker

1 ovenschaal, inhoud 1 liter

Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder de klokhuizen. Doe de appels in een pannetje, giet er een laagje (2cm) water bij en doe 2 eetlepels suiker erbij. Zet de pan op het vuur en kook ca 15 minuten tot de appels gaar en zacht zijn. Pureer ze met een vork. Ik had ca 5dl appelmoes.
Rooster de boterhammen. Besmeer ze aan beide kanten met boter en snijd in 4 stukken. Ik gebruik het liefste roomboter maar een plantaardige versie kan natuurlijk ook.
Vet een ovenschaal in met boter. Giet de helft van de appelmoes in de schaal. Leg 2 boterhammen in stukjes op de appelmoes.
Giet de andere helft van de appelmoes in de schaal en dek af met de overige 2 boterhammen.
Zet in de oven (180°C) als je aan tafel gaat, na ongeveer 20 minuten bubbelt de appel en is de bovenkant goudbruin en knapperig

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.