Glutenvrij brood bakken: yay or nay?

Wat doe jij, bak je of koop je glutenvrij brood? Bijna elke keer als ik mensen spreek die glutenvrij leven komt dit onderwerp aan bod. Sommigen bakken zelf, anderen kopen alles en weer anderen eten helemaal geen brood (meer). Wat zijn de voordelen van zelf bakken en zijn er ook nadelen?

Glutenvrij sodabread
Zelf bakken

Ik begon met het bakken van glutenvrij brood omdat dat zelfgebakken brood toen lekkerder was dan gekocht brood. Daarnaast was het ook goedkoper om zelf te bakken. Met het zelf bakken van brood weet je ongeveer wat er in gaat. Hoewel, ook in broodbakmixen zitten soms toevoegingen of goedkope vulmiddelen als lupine. Een paar jaar geleden vergeleek ik de inhoud van kant-en-klare glutenvrije broodmixen met elkaar. Dat was erg interessant

Als je je eigen mix samenstelt dan kan het brood gezonder zijn dan kant-en-klaar brood. Ook als je last hebt van meerderde intoleranties kan het handig zijn om zelf je brood te bakken.

Ik bak regelmatig brood van een mix die ik zelf samenstel van rijstmeel-maismeel-havermeel of quinoameel. Maar ook ik probeer ook wel eens een kant-en-klare broodmix uit. Zelf bakken heeft mijn voorkeur omdat ik zo beter in de hand heb hoeveel suiker erin het brood gaat (1 theelepel voor de gist, verder niks) en hoeveel vezels (zo veel mogelijk). Ik vind het ook gewoon leuk om te doen. Bakken is zo denk ik iets goedkoper dan kopen hoewel ik de tijd die ik erin steek niet meetel terwijl die eigenlijk ook geld waard is.

Dit zijn mijn favoriete glutenvrije brood recepten.

Kopen

De laatste paar jaar is de kwaliteit van kant-en-klaar glutenvrij brood veel beter geworden, er is meer keuze en het is beter verkrijgbaar. Het is nu zelfs mogelijk om vers glutenvrij brood te kopen bij een glutenvrije bakker of de supermarkt om de hoek. Als ik in een winkel ben waar ik een lekker Schar Rustico, Genius of Yam’s brood zie liggen neem ik dat bijna altijd mee. Soms vries ik het in om een voorraadje te hebben voor als ik geen tijd heb om te bakken.

Eten wij nog wel brood?

Wij eten nog steeds, heel ouderwets, brood als ontbijt en lunch. Voor ons geen pannenkoeken, wraps of restjes salade in een bakje. Veel te duur en te veel calorieën. Elke dag nemen wij een broodtrommeltje met boterhammen mee naar school. 

#meenaarschool

De variatie zit in het soort brood dat wij eten en daar voelen wij ons prima bij. Alexander  krijgt van mij niet de kans om kieskeurig te zijn en hij vindt het meeste brood dat ik bak of koop lekker. Als er maar voldoende Nutella op zit al helemaal!

Deze blog is onderdeel van WijBloggenGlutenvrij, een gezamenlijk initiatief van glutenvrije bloggers. Elke maand blogger wij op de 15e over 1 onderwerp

Deze maand doen er mee:

hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
storiesofacoeliac.nl
ikbenglutenvrij.nl
boeddhamumglutenfree.blogspot.nl
koosglutenloos.nl
deglutenvrijeman.nl
doemijglutenvrij.nl
glutenvrijreizen.blogspot.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Glutenvrij brood bakken: yay or nay?

  1. lastige vind ik een brood te bakken dat lekker blijft gedurende dag en liefste een aantal dagen
    Dus was is lekker om mee naar school te nemen

  2. Ik voel weer een projectje aankomen: Al jullie favorieten uit proberen!
    Helaas heb ik meer ideeen dan tijd…. 😉

    Wat leuk om te zien dat iedereen een andere favoriet heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.