In deze periode van het jaar moet ik altijd denken aan de tijd dat Alexander de diagnose coeliakie kreeg. Hij was toen twee en het ging helemaal niet goed met hem. Hij at niet meer, had veel diarree en was futloos. Gelukkig konden de vlak voor de kerst nog bij een kinderarts langs. Die wierp één blik op hem, zijn bolle buik en magere beentjes, en wist genoeg. Dat was drie jaar geleden.
Brood bakken is niet makkelijk maar de volgende twee recepten vallen erg mee. Ze zijn dan ook uitermate geschikt voor beginners. Aangezien er geen gist in gaat hoeft het deeg niet te rijzen en dat scheelt een hoop tijd. Je kunt het deeg ’s morgen snel bij elkaar mengen en dan een lekker vers en warm uit de oven broodje eten bij het kerstontbijt, brunch of lunch.
Het kwarkbrood vind ik het meest op gewoon witbrood lijken. ik heb er nog een half eetlepeltje fiberhusk aan toegevoegd en het was erg smeuïg en veerkrachtig. Het maisbrood lijkt meer op cake, waarschijnlijk ook doordat er suiker in gaat. Je kunt natuurlijk allerhande lekkere dingen aan het deeg van beide broden toevoegen, ook hartige dingen als geraspte kaas, gebakken uitjes, pesto, kruiden.
KWARKBROOD
Ingrediënten:
250 gram glutenvrij meel (Mix C van Schar)
250 gram kwark
1 zakje bakpoeder 16 gram (Dr Oetker)
2 eieren
1/2 theelepeltje zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden, vet een cakevorm in.
Meng de natte ingrediënten, eieren en kwark, in een kom.
Meng de droge ingrediënten, bloem, bakpoeder en zout, in een andere kom. Doe beide mengsels door elkaar. Ik heb daarvoor een mixer met deeghaken gebruikt.
Voor extra kerstsfeer meng je er nog een handje gewelde krenten en rozijnen (gehakte noten, schepje kaneel etc. etc.) doorheen.
Zet 30 minuten de oven tot een ingestoken saté pen en schoon uitkomt.
Je kunt het brood in een cake vorm doen of in muffinvormpjes om een soort bolletjes te maken.
MAISBROOD
Ingrediënten:
100 gram fijn maïsmeel
100 gram glutenvrij meel
1/2 eetlepel bakpoeder
1 theelepel zout
1/2 eetlepel suiker
50 gram zachte margarine
2 deciliter melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C, vet een cakevorm in.
Zeef de meelsoorten, het bakpoeder, zout en de suiker in een kom. Wrijf er de margarine door zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Klop het met de melk tot een glad mengsel.
Voor extra kerstsfeer meng je er nog een handje gewelde krenten en rozijnen doorheen.
Giet het in de vorm en bak het brood 30 minuten tot een ingestoken saté pen en schoon uitkomt.
Voor jullie 3 jaar geleden, voor ons 2 maanden geleden dat mijn dochtertje zo slecht ging en de diagnose is gesteld. Ik heb toen je blog gevonden en vond het fijn om te lezen hoe andere moeders omgaan met deze situatie. Inmiddels gaat het een stuk beter, maar blijf het leuk vinden om je blog te volgen. En die recepten gaan we vast eens uitproberen.
Groetjes,
Jose
Hetzelfde geldt voor ons. Ons dochtertje is nu vijf maanden glutenvrij en het gaat nu weer heel goed met haar. Het kwarkbrood hebben we nu twee maal gebakken en ze vindt het heerlijk! Enorm bedankt hiervoor
Jouw kwarkbrood zier er héérlijk uit & je maïs brood zal ook wel lekker zijn. Bedankt!
Groetjes van een gluten vrije foodie van Brussel, Belgïe!
Veel dank voor de info.
Mijn Kwarkbrood is goed gelukt. Het beslag werd echter wat droog, dus heb ik de dubbele hoeveelheid kwark gebruikt.
Tjerk