Glutenvrij griesmeelschoteltje met sultana’s

Vandaag maak ik een ouderwets griesmeelschotelje uit het kookschrift van mijn oma. You either love it or hate it maar ik vind een oud Hollandsch griesmeelschoteltje heerlijk. Romig warm en zoet is het het mijn ultieme comfort food.

griesmeelschoteltje lepelMaar eh, griesmeelpap of -pudding is toch niet glutenvrij? Meestal wordt griesmeel gemaakt van grof gemalen tarwemeel. Eigenlijk betekent gries  gewoon “grof gemalen” en kan dus ook grof gemalen maismeel zijn. Voor dit recept gebruik ik dus grof mais- of polentameel.

maisgriesGlutenvrij griesmeelschoteltje met sultana’s

ingrediënten
100 gram grof gemalen maisgries
0,5 liter melk
100 gram sultana’s
125 ml slagroom
klont roomboter (25-50 gram)
2-3 eetlepels witte basterdsuiker

Zet de melk op het vuur en verhit langzaam. roer de maisgries door de melk en blijf roeren tot de pap kookt. Laat 5 minuten heel zachtjes sudderen terwijl je blijft roeren. Voeg de sultana’s, de boter en suiker en de slagroom toe en roer nog goed door.
Doe de griesmeelpap in een vuurvaste schaal en laat even afkoelen. Scheid de eierdooier en eiwit. Roer de eierdooier door de pap en klop de eiwit stijf. Vouw heel voorzichtig driekwart van het stijf geslagen eiwit door de pap. Smeer de rest van de eiwit als bovenlaagje over het schoteltje heen.
Bak het schoteltje 45 minuten in een oven van 180 °C.

griesmeelschoteltje bordgriesmeelschoteltje

 

3 thoughts on “Glutenvrij griesmeelschoteltje met sultana’s

  1. Hoi Annemiek, dankjewel voor deze fantastische verzameling recepten. Ik heb er veel aan!
    Even een opmerking: als ik in de receptenindex klik op “Apple crumble II”, dan word ik gelinkt naar het griesmeelrecept. Ik ben eigenlijk toch wel erg nieuwsgierig naar die apple crumble 2!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.