Glutenvrij in groep 8

Glutenvrij in groep acht van de basisschool is een heel ander verhaal dan glutenvrij in groep twee. Voor ons dan in elk geval. Alexander was al glutenvrij voor hij naar de basisschool ging. Zeven jaar lang hebben wij dus nieuwe leerkrachten geïnformeerd, traktatietrommels ingepakt en ouders wel of niet een mail gestuurd. En aan de start van dit, laatste (basis)schooljaar deed ik ….. helemaal niks.

Glutenvrij in groep 8
Glutenvrij in groep 8
Nou ja, ogenschijnlijk niks dan. De enige met wie ik sprak was Alexander zelf. Ik vroeg hem: zal ik de juf weer mailen over je coeliakie of vertel je het haar zelf?

Hij koos ervoor om het zelf te vertellen. Daarna stopte hij het zelf ingepakte traktatietrommeltje met glutenvrije snoepjes in zijn tas en fietste hij met zijn buurmeisje zelf naar school.

Ik heb ook de ouders van zijn klasgenoten bewust niet gemaild. De ouders van zijn vrienden weten van zijn dieet omdat zijn vrienden het weten. Traktaties zijn in groep acht ook niet meer zo ingewikkeld: een zakje chips of een cupcake. Het eerste kan hij mee eten en voor het laatste heeft hij een alternatief in zijn trommel in de klas.

Tsja, loslaten, hè? Natuurlijk zal ik op de achtergrond goed in de gaten houden dat hij niks tekort komt. Zal ik regelen dat hij veilig kan eten tijdens de afscheidsfeestjes en het groep acht schoolreisje maar ik zal hem er steeds meer in betrekken. Hij moet langzaam aan zelf gaan leren dat hij altijd goed op zijn eten moet letten en dat hij daar extra dingen voor moet regelen.

En eigenlijk kan hij heel goed voor zichzelf opkomen, hij is ook al bijna twaalf! Gelukkig kan hij verwijzen naar de website van mama als hij tegen onbegrip aanloopt.

One thought on “Glutenvrij in groep 8

  1. *glimlach*
    Zo deed ik het dit jaar ook bij mijn 6-jarige dochter. Al was dat een beetje slecht doordacht van mij 😉.
    Ik wist dat juf Liesbeth alles weet van het gv dieet en goed mee denkt. Ze neemt zelfs voor mij glutenvrije koekjes mee als we een or-afspraak hebben!
    Maar ik had me niet gerealiseerd dat Mirthe de eerste 3 dagen niet juf Liesbeth, maar juf Anouk had… gelukkig is ook deze juf heel lief en mee denkend en had ze zich goed ingelezen. En samen met Mirthe heeft ze de klasgenoten ingelicht. Toen ik de juf 2 dagen later sprak, was alles al geregeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.