Glutenvrij Iers sodabrood

Iers sodabrood is een traditioneel Iers recept van lee met baking powder (sodium bicarbonate) en karnemelk. Het is een heel snel brood omdat het niet hoeft te rijzen en werd traditioneel veel gebakken door naar Amerika geëmigreerde Europeanen en dan met name Ieren. 

Glutenvrij Iers sodabrood
Glutenvrij Iers sodabrood

Aangezien glutenvrij meel iets ander vocht opneemt dan tarwemeel en het deeg vaak zachter en plakkeriger is, gebruikte ik geen karnemelk maar kwark. Dit recept is erg handig om te bakken voor bij een kopje soep, een borrel of als je bij een lekker etentje een stukje brood wilt gebruiken om saus mee op te dippen.

Ik bakte gebruikte mijn glutenvrije Ierse sodabrood om er bruschetta mee te maken als voorgerecht. Dat recept verschijnt morgen!

Glutenvrij Iers sodabrood.

voor een brood van ca 20 sneetjes

500 gram wit, glutenvrij broodmeel
4 deciliter kwark
1 zakje bakpoeder
2 eieren
snuf zout

2 eetlepels grof zeezout

Roer van van de ingrediënten een zacht deeg met een pollepel. Kneed en een worst van met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter.
Leg de worst op een bakplaat met bakpapier en druk er grofzeezout tegenaan.
Bak 40-45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Het brood is klaar als het goudbruin is en een hol geluid geeft als je er op klopt.

7 thoughts on “Glutenvrij Iers sodabrood

  1. Dag!

    Bedankt voor het recept. Ik heb er twee maal eentje gemaakt, maar beiden keren korst erg donkerbruin/zwart (dus wat bitter geworden) en niet helemaal gaar van binnen. De smaak was erg goed en de goede stukken erg lekker. De oventhermometer gaf 200 aan, misschien is dat te hoog, of moet ik hem kleiner maken? Ik zou ‘m graag herkansen, want hij was desondanks smaakvol.

  2. Zo’n makkelijk recept! Ik maak het met half boekweitmeel/half amandelmeel en skyr. daarna doe ik er zaadjesmix bovenop. Vanuit een ander glutenvrij Iers sodabrood-recept smeer ik het voor het bakken in met dezelfde skyr…heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.