Glutenvrij in Berlijn

BerlijnWij gaan binnenkort weer op vakantie naar Duitsland. Daar komen we graag en vieren dan vakantie in Berlijn en haar omgeving. Helaas is in Duitsland de bekendheid van Coeliakie, het glutenvrije dieet en de beschikbaarheid van glutenvrije producten niet zo heel groot. In ons land heeft ongeveer 1% van de bevolking Coeliakie, in Duitsland ligt dat percentage veel lager. Daar heeft slechts 0.2% van de bevolking Coeliakie.
Oost-Duitse kennissen vertelden ons dat in de DDR Coeliakie wel bekend was maar dat het erg moeilijk was om aan glutenvrij brood te komen. Dat is nu verbeterd, het is niet meer zo heel lastig om aan glutenvrij producten te komen.
In Duitsland zijn de glutenvrije producten te koop in biologische natuurvoedings-, of reformwinkels (Reformhaus, Naturkostladen of Bioladen. De meeste supermarkten verkopen het ook. De glutenvrije producten staan vaak apart in een schap maar soms ook verspreid door de winkel. Dus dan staat het glutenvrije broodmeel tussen het andere broodmeel. Dat is wel even wennen.
In Berlijn is in de horeca bitter weinig bekend over glutenvrij eten en erg weinig geschikt. Er zijn wel veel biologische eettentjes en cafe’s maar die serveren niks glutenvrij. Dat is jammer. Gelukkig zijn de Berlijners wel altijd erg vriendelijk dus als wij Alexander een meegebracht broodje of cakeje laten eten vinden ze dat niet erg. Ook zijn ze altijd bereid om een stukje kip met rijst of patatjes apart voor hem te maken.
Het is wel vaak moeilijk om duidelijk te maken wat je bedoelt. Als ik vraag of iets Glutenfrei is krijg ik meestal een blanco blik. Het is beter om te vragen of ergens Weizen (tarwe) in zit en als ze dat niet snappen Mehl (meel).
Als wij een dagje uitgaan met de kinderen dan nemen we meestal een picknick mee. In Berlijn wemelt het van de parken en speeltuinen waar je kunt picknicken. We gaan dan aan het einde van de middag weer naar onze Ferien Wohnung en eten daar of we stoppen op de terugweg bij de Mac Donald’s voor pommes en een hamburger ohne brotchen…
Als je in Berlijn bent kun je rondom Alexander Platz goed glutenvrij winkelen. In het treinstation Alexander Platz en in het winkelcentrum Alexa zitten natuurwinkels met een grote glutenvrije afdeling. Op Alexander Platz zelf staat warenhuis Galeria Kaufhof en die hebben op de begane grond ook een glutenvrije afdeling met onder andere diepvriesproducten.
glutenvrij bij Real
glutenvrij bij Real

Zelf ga ik altijd naar supermarkt Real. Daar verkopen ze Glutano (van Dr Schar) en bij de bakproducten glutenvrije cakemixen van Ruf, amandelmeel en in de diepvries Almondy taartjes.

Websites:
Op de website van de Duitse Coeliakie vereniging www.dzg-online.de en www.schaer.com kun je links naar adressen van reformwinkels in Duitsland vinden.
www.zoeliakie-treff.deis de Duitse tegenhanger van het coeliakieforum.nl
glutenfreiberlin.wordpress.com is de weblog van een glutenvrije Brit die in Berlijn woont met tips voor restaurants en winkels.
glamorously-glutenfree.blogspot.nl heeft ook een aantal leuke glutenvrije Berlijn tips.
Als je de site berlijn-blog.nl leest dan weet je alles over de stad en heb je geen reisgids meer nodig.
Eis Voh aan de Bundesallee 128 verkoopt glutenvrij ijs in glutenvrije wafels en nog veel meer. www.bioeis-berlin.de

Berlijn Prenzlauerberg

2 thoughts on “Glutenvrij in Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.