Glutenvrij in de Efteling

Wij waren in de Efteling een paar weken geleden, de Winter Efteling. In de krokusvakantie waren wij een paar dagen daar met mijn schoonouders en het gezin van mijn zwager die ook kleine kinderen heeft. We hebben er natuurlijk een heerlijke tijd gehad, in de Efteling wordt elke keer je verwachting overtroffen. Ook glutenvrij was er veel te beleven en genieten. In dit artikel geef ik een overzicht van de glutenvrije horeca in de Efteling.

Glutenvrij in de Efteling

Wat mij opviel toen we in de Efteling waren is hoeveel het glutenvrije dieet ons leven beïnvloedt. Omdat wij solidair zijn aan het ene kind (van de drie) in de familie dat glutenvrij is, ervaren wij allemaal hoe beperkend het dieet kan zijn. Wij bestellen vrijwel nooit zo maar een broodje, koekje, muffin of patatje als we ergens zijn omdat dat meestal niet glutenvrij is. Als Alexander het niet mag dan nemen wij het ook meestal niet.

Toen we op een middag koud en hongerig trek hadden in een patatje, namen we toch een boterham uit de tas om teleurstellingen te voorkomen. Achteraf bleek dat de patat en frikandellen glutenvrij waren.  Er is veel glutenvrij te krijgen in de Efteling en het personeel is over het algemeen goed op de hoogte van de hygiëne eisen om kruisbesmetting te voorkomen.

De site

De Efteling meldt zelf op haar site:

“Voor glutenvrije producten kunt u terecht bij Polles Keuken, Station de Oost, Panorama, Smulpaap en Steenbok”

Voor de restaurants geldt: reserveer een tafeltje! Dat kan online, via de app en per telefoon.

Hieronder een lijst van de horeca in de Efteling. Van de dikgedrukte restaurants weet ik dat ze glutenvrij eten aanbieden. Heb je een aanvulling? Laat die dan achter in de comments en ik vul de lijst aan.

Glutenvrije horeca Efteling

Polle’s Keuken– pannenkoeken. De glutenvrije, lactosevrije pannenkoek wordt niet altijd vers gemaakt maar met plastic folie opgewarmd in de magnetron.
Het Wapen van Raveleijn: lunch en diner:  als je van te voren aangeeft dat je glutenvrij eet, kun je als lunch een soepje bestellen. Diner:  onder andere de grote kip , scampi’s krijgen, qua voorgerecht genoeg keuze en glutenvrij brood. Ook het ijs daar is glutenvrij.
Pinokkio’s pizza en pasta: glutenvrije pasta
De Gelaarsde Kat
De Gulden Gaarde: glutenvrije frites
Het Witte Paard: er zijn diepvries cakejes en ze willen graag in overleg  glutenvrije maaltijd maken.
De Kleyne Klaroen
Het Melkhuysje
Octopus
Panorama self service en a la carte: glutenvrije mogelijkheden
’t Poffertje
Station de Oost: Glutenvrije patat en snacks
Steenbok– friet en snacks: glutenvrije frikandel en friet
Toko Pagode
De Smulpaap: glutenvrije friet en snacks
Casa Caracol: nachos met pittige dipsaus.
Het Suykerhuys: super goed aangeven welke allergenen aanwezig zijn bij verpakt en bij schepsnoep.
Yoghurtbar
Eigenheymers: zo’n in spiraal gesneden gefrituurde aardappel, bij kraampjes in het park. Ook de smaken BBQ, kaas en zout en zuur zijn glutenvrij.
Suikerspin, ijs en softijs

In het hotel en de huisjes is er glutenvrij brood voor het ontbijt en je schijnt zelfs glutenvrije pizza’s te kunnen laten bezorgen.

 

4 thoughts on “Glutenvrij in de Efteling

 1. Hoi, als mama van een glutenvrije dochter die enorme Efteling fan is, heb ik wel wat aanvullingen. Sinds kort worden de GV pannenkoeken bij polles vers gemaakt. Bijna alle varianten mogelijk nu.
  Raveleijn, als je vtv aangeeft dat je GV eet, kun je als lunch bv een soepje eten, mijn dochter kreeg wat meloen erbij ipv brood. Diner bij Raveleijn kan ook. Oa de grote kip is GV, maar je kan ook scampi’s krijgen, qua voorgerecht is genoeg keuze en er was GV brood. Ook het ijs daar is GV.
  Het witte paard, hier willen ze ook graag meedenken. Ze hebben er (in de diepvries) cakejes, maar ook zijn ze meer dan bereid om een GV maaltijd te maken in overleg met je.
  In het snoepwinkeltje staat super goed aangeven welke allergenen aanwezig zijn. Bij verpakt en bij schepsnoep.

 2. Bij meerdere restaurants kun je een gv muffin krijgen (twee varianten, ik dacht appel en chocolade). Ze komen per stuk in plastic verpakking uit de vriezer, worden met handschoenen gepakt en daarna ontdooid. Ze kwamen de muffins aan tafel nabrengen (service!). Ik ben deze muffins ook wel in andere horeca in NL tegengekomen.

  Patat en frikandel wordt ook helemaal apart klaargemaakt.
  Pannenkoeken worden inderdaad nu vers gemaakt en daardoor diverse varianten mogelijk! Personeel is goed op de hoogte!
  Wij hadden een erg gezellige dag en konden met de rest mee smullen (normaal eten wij ook alleen ons eigen meegenomen brood).

 3. Super artikel, heel handig!
  Kleine correctie. Ik denk dat je met Het Suykerhuys, De Soete Inval bedoeld 🙂 Bij het Suykerhuys verkopen ze alleen suikerspin en popcorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.