Glutenvrij in de puberteit

Vinden jullie het ook zo fijn dat bijna alle chips smaken van Croky glutenvrij zijn? En dat de paprika wokkels van Lays ook glutenvrij zijn? En dat je na jaren van alleen naturel chips dus nu ook paprika chips kunt eten? Heel fijn ja. Maar toen ik dus met een druk hoofd in de supermarkt stond en snel, snel, snel nog wat boodschappen moest doen voor de verjaardag van Alexander (13 jaar alweer, dank u) griste ik dus een zak paprika chips mee van Lays….

glutenvrij in de puberteit
paprika chips met gluten….

…en die zijn dus NIET glutenvrij! en daar kwam ik dus achter toen de zak al half leeg was en hij met zijn vrienden al in de bioscoop zat.

Ook na bijna elf jaar glutenvrij boodschappen doen kun je dus nog hele domme fouten maken. Wat is dit toch een stom en ingewikkeld dieet!

Arg, arg, arg.

Maar wat doen we nu? Alexander lijkt geen last te hebben van klachten. Heeft hij dan net geen chips gegeten of is hij op dit moment immuun voor de klachten omdat hij in de puberteit is? Dat zou kunnen. Onder invloed van de puber-hormonen hebben pubers soms geen klachten na het eten van gluten. Helaas betekent dus niet dat ze over hun coeliakie heen zijn gegroeid, de darmen beschadigen wel. Pas na de puberteit, dat kan jaren erna zijn, ondervind je toch de schade.

Voorlopig vertel Alexander maar niks. Pas als hij vanavond last krijgt beken ik dat ik hem glutenchips gegeven heb. Mocht hij nou geen last krijgen dan wil ik niet dat hij weet dat hij een foutje kan maken zonder directe klachten.

Tot nu toe gaat Alexander heel serieus om met zijn dieet maar onder invloed van puberhormonen doen jongens de gekste dingen. Ik wil hem niet in de verleiding brengen om bewust te smokkelen met zijn dieet.

 

3 thoughts on “Glutenvrij in de puberteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.