We hadden nog een restje stamppot van gisteren dat net niet genoeg was voor ons vijven en net te veel om weg te doen.
Ik besloot een lekkere pan tomatensoep te maken als voorafje en daarbij een broodje te maken op basis van bakpoeder. Ik was in Italiaanse sferen dus deed veel verse basilicum in de soep en geraspte Parmezaanse kaas en oregano door het broodje.
Dit recept is losjes gebaseerd op een recept voor Iers Sodabrood. Dat maak je met natriumbicarbonaat en karnemelk. Ik had geen karnemelk in huis maar wel kwark. Dat bleek beter te werken dan karnemelk omdat het deeg wat vaster werd. Ik heb ook nog een eitje toegevoegd aan het deeg om het wat smeuïger te maken.
Glutenvrij Italiaans broodje
250 gram glutenvrij meel (helft mais, helft gv bloem)
2 deciliter kwark
1eetlepel bakpoeder
1 ei
100 gram geraspte kaas
Eetlepel gedroogde oregano
Pijnboompitten
Olijfolie
Zoutkorrels
Meng het meel, kwark, bakpoeder, ei en geraspte kaas tot een deeg. Voeg zout en oregano naar smaak toe. Maak een bal van het deeg en leg op de bakplaat van de voorverwarmde oven. Smeer wat olijfolie over de bovenkant van het deeg en strooi er pijnboompitten en korrels zeezout overheen. Bak 45 minuten op 200 C in de oven. het broodje is klaar als het hol klinkt als je er op klopt.