Glutenvrij kampvuurbrood

Boven een kampvuur een broodje bakken aan een stok, dat is toch het ultieme vakantiegevoel? Glutenvrij kampvuurbrood is heel eenvoudig te maken en met mijn extra tip, die wel wat extra voorbereiding vraagt, ook nog eens onverwacht knapperig. Dat is voor glutenvrij brood best uniek.

Ik zie in glutenvrije facebookgroepen vaak vragen over kampvuurbrood en scouting voorbij komen. Ik heb zelf geen enkele kennis van scouting en padvinderij, daar wordt blijkbaar vaak stokbrood gebakken boven open vuur. Ik lees dan dat wordt aangeraden om een portie glutenvrij brooddeeg mee te geven, alle kinderen glutenvrij deeg te laten gebruiken of een afbakbroodje mee te geven. Het doet mij een beetje denken aan het jaarlijkse pepernoten bakken op school dilemma.

glutenvrij kampvuurbrood

Als ik kampvuurbrood maak maak ik voor iedereen glutenvrij brood, maar ja, wij zijn maar met ons 5-en. Waar je op moet letten bij het maken van glutenvrij kampvuurbrood is dat het deeg een beetje stug moet zijn zodat het niet van de stok druipt.

Glutenvrij kampvuurbrood

400 gram broodmeel (zo’n pak uit de supermarkt is prima)
1 zakje gist
1 eetlepel suiker
1 zakje bakpoeder
snuf zout
eetlepel olie
4 dl lauwwarm water

25 gram baking soda/zuivering zout
5 liter kokend water

Los de gist op in 1 dl lauwwarm water met een eetlepel suiker. Laat 5-10 minuten staan tot het gist ‘tot leven’ komt.
Men het meel met de bakpoeder, zout, olie en 3 dl water. Voeg na 5-10 minuten het gistwater toe en kneed een stevig deeg.
Laat onder een vochtige theedoek of huishoudfolie op een warme plek 30-60 minuten rijzen.
Vorm broodjes zo groot als een vuist. Kun je niet wachten? Dan kun je deze deegballen al een een stok prikken en gaar bakken.

Voor extra smaak en knapperigheid:
Breng in een grote pan ruim water aan de kook en los hierin 25 gram baking soda op. Doe de deegballen hier per 3-4 tegelijk in en kook ca 2 minuten. De ballen vallen vaak eerst naar onder in de pan en komen na een paar minuten bovendrijven. Dat is voor mij het moment om ze uit de pan te schappen met een zeefje. Laat de ballen uitdruipen op een stuk keukenpapier. Er zit nu een voorgegaard, ziltig jasje om de deegballen heen dat zorgt voor een heerlijke knapperige korst.

Rijg de deegballen aan een stok en druk ze een beetje plat. De reden dat ik de ballen niet zo groot maak is dat ze zo vrij snel klaar zijn en we meerdere bolletjes kunnen bakken. Bak de broodjes in 5-10 minuten gaar vlak boven de vlammen en smeulende takken.

 

 

 

4 thoughts on “Glutenvrij kampvuurbrood

  1. Super leuk recept, dank je wel. Toevallig vorige week gekampeerd en kampvuurtjes gehad met aardappelen en mais, dit was er perfect bij geweest. Ga het snel uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.