Glutenvrij kerstdiner op de basisschool

Ik maak hier er geen geheim van dat ik het kerstdiner op school HAAT. Ik heb geen hekel aan kerst maar wel aan het kerstdiner op school. In een van de drukste weken van het schooljaar fietst het zo lekker alle planningen in de war. Het helpt hierbij niet dat manlief en ik beide ook in het onderwijs werken en de school-kerstverplichtingen dus dubbel en dwars moeten organiseren.

Als glutenvrije ouder heb je sowieso veel inspanning te verrichten voor een glutenvrij kerstdiner. Bij de meeste basisscholen gaat het zo: er is een intekenlijst met hapjes, meestal met een vastgesteld menu van minipizza, pastasalade, groentespiesjes kruidenboter en stokbrood.  Elk kind (dus ouder) schrijft zich in voor een hapje en die verzorgt dat dan in 20-voud.

Je kunt als glutenvrije ouder twee dingen doen. Je kunt alle verschillende hapjes van het menu namaken zodat je kind evenveel te kiezen heeft als zijn/haar klasgenootjes. Of je spreekt met je kind af wat het lekker vindt en maakt dat klaar. Wat je doet hangt af van het karakter en de eetlust van je kind, wat je zelf belangrijk vindt en hoeveel tijd je hebt.

Wij gaan tegenwoordig voor de laatste optie. Ik spreek met de klassenouder af dat ik een menu samenstel met Alexander met een aantal onderdelen van het klassenmenu. Ik verzorg dat verder niks voor de rest van de klas. Ik lever alles apart aan op een eigen dienblad in losse trommeltjes en bordjes zodat niemand behalve Alexander het hoeft aan te raken.

Dan heb ik nog een eenvoudige truc om de verleidingen die hij ongetwijfeld heeft in de klas, makkelijk te weerstaan. Stuur een glutenvrij kind nooit met een lege maag naar een feestje. Ik geef Alexander thuis al iets te eten voor hij naar de kerstviering gaat.

Voor de groepen van mijn dochters probeer ik het mij makkelijk te maken door te zorgen voor de kinderchampagne. Maar dan moet ik er wel snel bij zijn want de kinderchampagne is altijd als eerste weg op de intekenlijst.

Een terugblik:

Groep 3: kerstdiner van 2012

kerst-2012

Groep 4: kerstdiner van 2013

blogger-image-1161312379

Groep 5: kerstdiner van 2014

glutenvrije quesadilla

Groep 6:

kerst op school 2 2015

kerst op school 2015

Chococakeje Schnitzer, pasta Bolognese, tomaat/mozzarellaprikker  en rauwkost, heksenkaas en stokbroodje.

Ik ben heel benieuwd wat dit jaar gaat brengen maar ik vermoed dat de groenteballetjes van de Ikea een rol gaan spelen in het kerstdiner in Alexander’s klas.

Groep 8:

PS. Aan mijn kinderen laat ik natuurlijk niets merken van mijn schoolkersthaat. Voor hen doe ik het met LIEFDE!

Bewaren

Bewaren

 

3 thoughts on “Glutenvrij kerstdiner op de basisschool

  1. Ik heb geluk want bij mijn dochter zit nog een jongetje met coeliakie op school en samen met zijn moeder maken we kerstdiner voor beide kinderen. Allebei maken we 3 dingetjes per kind en brengen dit in aparte bakjes en verpakt in folie naar de klas. Gaat ieder jaar heel goed en de kids vinden zelf ook leuk. Ik moet maar snel contact met haar opnemen want het k** kerstdiner is al over 1.5 week.

  2. Heel herkenbaar!…
    Ik heb ook dit jaar de intekenlijst laten hangen en maak ook een bord apart voor glutenvrije zoon.. Vrolijk kerstfeest!

  3. Annemiek, wat is dit leuk om te lezen! Met een dochtertje van 6 jaar die glutenvrij moet eten, vind ik het altijd een behoorlijk klus om haar ook eens te verrassen met leuke lekkere dingetjes. Zeker nu de kerstdagen er aan komen. Ik ben heel benieuwd hoe je recept: quesadilla smaakt. Ga ik zeker proberen 😉

    Groetjes Hanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.