Voor Glutenvrij Magazine stelde ik een kerstmenu samen. Deze week publiceer ik de recepten die daarbij horen. Het voorgerecht en hoofdgerecht zijn Frans georiënteerd. Als nagerecht kan ik mij niets anders voorstellen dan een Britse klassieker. Ik maak een glutenvrije Sticky Toffee Pudding.
Deze taart/pudding serveer je warm in combinatie met een bol vanille ijs. De combinatie warm-koud in een nagerecht is typisch Brits. Het maakt dit dessert onweerstaanbaar.
Ook dit gerecht kun je weer ruim van te voren klaarmaken zodat je tijdens het kerstdiner alleen maar hoeft op te warmen en garneren.
Glutenvrije Sticky Toffee Pudding
250 gram dadels
175 gr kokend water en 1 theelepel baking soda
1 zakje vanille suiker
100 gram glutenvrij bloem en een theelepel bakpoeder
75 gram amandelmeel
2 eieren
85 gram boter en een beetje extra om de vorm in te vetten
140 gram rietsuiker
1 eetlepel zwarte stroop
100ml melk
Slagroom, ijs of custard
Voor de saus
175 gram lichtbruine suiker
50 gram boter in blokjes
200 ml slagroom
1 theelepel zwarte stroop
Ontpit de dadels en snijd ze fijn. Week ze en half uur in een kom met het kokend water en een theelepel baking soda. Pureer de dadels of pers ze fijn met een vork.
Maak het beslag door de boter zacht te slaan met de suiker, stroop en vanillesuiker. Voeg een voor een de twee eieren toe, de melk en als laatste het glutenvrije bloem en de bakpoeder. Roer vervolgens de dadelpuree door het beslag.
Giet het beslag in de vorm en zet in een voorverwarmde oven van 200 °C. Bak 45 minuten tot het beslag gerezen en stevig is.
Maak intussen de saus:
Smelt de boter en suiker met de helft van de slagroom. Doe de stroop erbij en laat zachtjes een paar minuten koken tot het een donkerbruine saus is. Haal de pan van het vuur en roer de rest van de room erdoorheen.
Schud de taart uit de vorm en giet de saus over de taart als die is afgekoeld. Serveer met een bolletje vanille-ijs.