Glutenvrij Leipzig

Wij waren een paar dagen in Leipzig deze zomer. De stad waar in 1989 de vreedzame opstand tegen het DDR regime begon. Een stad met heel veel historie en een zeer levendige, mooie binnenstad. Omdat de binnenstad niet zo groot is was het goed te doen om alles te lopen met de kinderen. Er zijn een aantal mooie musea die ook leuk zijn als je zes bent. En de restaurants, ah de restaurants, wat hebben we heerlijk en glutenvrij gegeten.

Leipzig (2)

Verblijf

Leipzig (13)Na een beetje googlen op “glutenfrei Leipzig” namen we contact op met hotel Motel-One bij de Nikolaikirche. Het was geen probleem om daar een glutenvrij ontbijt te bestellen dus we boekten er een kamer. Motel-One is een hotelketen met een frissen en moderne inrichting. Wij waren zeer tevreden vooral omdat het zo mooi centraal lag. En het ontbijt was heerlijk en glutenvrij.  Leipzig (12)Alexander kreeg twee verse glutenvrije pistoletjes. Bij het ontbijtbuffet waren ook voorverpakte sneetjes rijstbrood te krijgen. Het zoete beleg stond in grote potten op het buffet. Een vriendelijke medewerkster zocht voor ons de hele keuken af naar een nieuwe pot Nutella.Leipzig (11)

Motel One
Nikolaistraße 23
04109 Leipzig
Tel. : +49/341/33 74 37-0

Lunch

Leipzig (3)Leipzig (4)Vlakbij het hotel zit een vestiging van Goodies, onderdeel van Veganz, een veganistische supermarkt. Een lunchroom met veganistische en veelal ook glutenvrije en lactosevrije salades, toetjes en brood. Daar hebben wij heerlijk gelunchd.Leipzig (5)Goodies
Nikolaistraße 53/Ecke Brühl
04109 Leipzig
Mo–Sa: 8–20 Uhr

Avondeten

Leipzig (16)Je bent volgens de reisgidsen niet in Leipzig geweest als je niet hebt gegeten bij Auerbachs Keller. Een zeer traditioneel restaurant waar in de 18e eeuw Goethe tijdens zijn studententijd in Leipzig al kwam met zijn vrienden. wij houden wel van een beetje traditie (en van Goethe) dus reserveerden wij een tafel. Het menu is traditioneel Duits: veel vlees en aardappelen en niet heel goedkoop maar heel goed klaargemaakt en lekker.

Alexander wilde graag een schnitzel. Dat was geen probleem, die kreeg hij gewoon ongepaneerd en de frietjes erbij mocht hij ook gewoon. De “Glutenfrei, wir schaffen das” mentaliteit van de serveerster was super!

Leipzig (14)
Auerbachs Keller Leipzig
Leipzig (15)
ongepaneerde schnitzel in Leipzig

Auerbachs Keller
Mädler Passage
Grimmaische Str. 2-4,
04109 Leipzig

IJsje

Leipzig (17) Leipzig (8)Bij de Thomaskirche, bij het Johan Sebastiaan Bach museum, zagen wij dit ijstentje met glutenvrij ijs en taart. Helaas verkopen ze nog geen glutenvrije ijshoorntjes maar daar zijn ze wel naar op zoek.

Toni’s Eisladen
http://www.bioeisladen.de/startseite
Thomaskirchhof 17, 04109 Leipzig
Do-So: 14 – 18 Uhr

Konditorei Kandler

Hoewel je bij Toni’s Eisladen ook uitstekend terecht kunt voor glutenvrije Kaffee und Kuchen vind je het misschien leuk om zo’n echte Duitse konditeorei te bezoeken. Bij een van de oudste konditoreien in de stad kun je terecht voor Kaffee en Macarons.

Leipzig (10)

Café Kandler im Speck´s Hof
Nikolaistraße 3, D-04109 Leipzig
Café Kandler an der Thomaskirche
Thomaskirchhof 11, D-04109 Leipzig
Pizza
Vaipano

leipzig (19)
grrr

De pizzaketen Vaipano maakt in Duitsland reclame dat zij glutenvrije en lactosevrije gerechten aanbieden, zelfs glutenvrije pizza en pasta. Vol goede moed stapten wij er binnen om er na 3 minuten teleurgesteld weer uit te lopen. Glutenvrije pizza’s waren er alleen op vrijdag. Ik weet niet of dit voor alle Duitse  Vaipano’s geldt of alleen voor dit filiaal. Ik was te, ehm, teleurgesteld om het te vragen.

Augustusplatz 11
04109 Leipzig
Als je maar korte tijd in de stad bent dan moet je keuzes maken. Helaas hebben wij dus niet De Cupcakes Manufactur Leipzig bezocht waar je volgens internet glutenvrije cupcakes zou kunnen eten. Nou ja, goede reden om nog eens terug te komen.
Cultuur
Stasimuseum In der Runde Ecke
Stasimuseum In der Runde Ecke

Maar wij hebben natuurlijk niet alleen maar gegeten. Wij hebben een wandeling door de stad gemaakt langs alle belangrijke pleinen en gebouwen, zijn naar het Egyptisch museum en het Stasimuseum In der Runde Ecke geweest. We bezochten de Nikolaikirche en de Thomaskirche, bekeken de stad vanaf het City-Hochhaus en het Völkerschlachtdenkmal en hebben ook nog een heel klein beetje gewinkeld.

Volkerschalcht Denkmahl Leipzig
Volkerschalchtdenkmal Leipzig
Op www.welt-zoeliakie-tag.de vind je een lijstje van nog meer glutenvrije restaurants in Leipzig.
Glutenvrij Berlijn
Glutenvrij Berlijn

 

Bewaren

One thought on “Glutenvrij Leipzig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.