Glutenvrij meel mixen

Je hebt ouders die het bij het koken groente verstoppen in sauzen of spruitjes verdrinken in de appelmoes omdat hun kind anders geen groente eet. Ik heb mij daar ook wel eens schuldig aan gemaakt hoewel ik meestal wel braaf de adviezen van het consultatiebureau en het voedingscentrum opvolg en niet te veel verstop in het eten.

MagimixIk maak daarbij een uitzondering die volgens mij juist wel heel goed is. Als ik bak dan probeer ik zoveel mogelijk voedzame vezels in de broodjes, taarten, koekjes en pepernoten te stouwen. Ik bak zelden met alleen een witte meelmix van mais- en rijstmeel maar voeg vaak een handje amandelmeel, boekweitmeel of fijngemalen quinoa of havervlokken aan mijn bakmeel toe.

Als een recept bijvoorbeeld 200 gram zelfrijzend bakmeel vraagt dan neem ik 100 gram bakmeel zoals bijvoorbeeld Schar MixC en 100 gram amandelmeel, of 50 gram boekweit met 50 gram amandelmeel, en een theelepel bakpoeder.

Deze volkore-achtige melen maal ik zelf in mijn Mini Magimix. Je kunt hiervoor en keukenmachine of zelfs een schone koffiemolen gebruiken. Amandelen, hazelnoten, havervlokken*, boekweitvlokken*, quinoavlokken*, gierstvlokken*, amarant*, alles gaat in mijn molentje. Zoals je niet meer dan de helft van het meel vervangt door je zelf gemalen meel gaat het prima en je baksels worden er voedzamer en vaak zelfs lekkerder van.

*gecertificeerd glutenvrij

 

2 thoughts on “Glutenvrij meel mixen

  1. waarom moet je nog voor de helft meel gebruiken? de mix bevatten gist en daar krijg ik reactie op. weet je info om brood te bakken zonder gist toe te voegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.