Glutenvrij op reis in Italië

Dit jaar maakte mijn moeder,  glutenvrije oma, twee keer een reis door Italië. In het voorjaar ging ze 10 dagen naar Zuid-Italië. Thuisgekomen vertelde zij zo enthousiast over haar vakantie en het lekkere (glutenvrije) eten dat mijn zus ook zin kreeg om naar Italië te gaan. In september vertrokken zij dus samen voor een rondreis langs de Italiaanse Riviera. Op mijn verzoek heeft mijn moeder, die ook coeliakie heeft,  een reisverslag geschreven voor jullie.

De glutenvrije oma:

“In mei maakte ik een rondreis door Zuid-Italië met een vriendin. Bij het boeken van  de rondreis heb ik aan het reisbureau (Kras) doorgegeven glutenvrij te eten. Bij aankomst in Napels ontmoette ik de reisleidster die al op de hoogte was.

In de regel bak ik zelf mijn brood en ik nam 4 boterhammetjes mee voor tijdens de reis. In een aparte doos nam ik nog wat boterhammen mee voor de eerste dagen. Ook ging een pakje Campagnard van Schär mee.

In de 3 hotels (Paradiso in Castellammare di Stabia, Santa Lucia in
Parghelia en in Hotel Gabbiano in Mola di Bari) waar we logeerden ging ik
altijd even naar de ober om te zeggen dat ik glutenvrij eet:

“mangio senza glutine, sono allergico a glutine”.

Italie senza glutine
Italië senza glutine

Hier is altijd goed rekening mee gehouden. In Hotel Gabbiano zette de ober zelfs bovenstaand bordje voor mij neer. Ik werd hier met alle egards behandeld en kreeg als eerste mijn eten geserveerd.

In september heb ik een reis gemaakt langs de Italiaanse Riviera met mijn dochter.

We vlogen naar Turijn en daar stond een Cinque Cento voor ons klaar. Wij zijn in Savona,  Arma di Taggia,   Lavagna,  La Spezia en in Torre di Lago geweest.  Dit keer hebben we zelf al onze accomodaties geboekt en er telkens bij vermeld dat één persoon glutenvrij eet.

Het ontbijt was in alle accommodaties goed geregeld. De Italianen eten veel zoetigheid bij het ontbijt. Mijn eerste ontbijt in Savona was glutenvrije crackers en cakejes en jam. In Hotel Tigullio in Lavagna aangekomen wist men al van mijn  glutenvrij-zijn en bij het ontbijt werd een grote doos van Schär voor me neergezet en kon ik daaruit crackers, rijstwafel, cakejes eten. In de bed and breakfast in La Spezia lagen de glutenvrije artikelen in een mooi mandje voor me klaar.

In Torre di Lago waren wij als enige in een heel groot huis te gast. De gastheer vertelde ons dat er geen ontbijt was maar wel wat jam en chocoladepasta in kleine verpakking. Gelukkig had ik nog een klein een verpakt broodje bij mij.  De  boterhammen die over waren heb ik op de laatste dag op het vliegveld opgegeten.

Ook in restaurants in Noord-Italië is men goed op de hoogte van glutenvrij eten. Nadat ik zei dat ik glutenvrij eet wees men op de menukaart aan wat glutenvrij is en ik had altijd voldoende keuze.

Italia senza glutine 2‘s Middags at ik vaak een Griekse salade of een met meloen en ham.  ‘s Avonds nam ik gegrild vlees, kipfilet of vis (tonijn) met wat groente en als er glutenvrije pasta was dan nam ik dat. In restaurant Il Desco aan de Piazza della Liberta in Lavagna heb ik een glutenvrije Pizza Prosciutto gegeten. Wat was ik blij, ik heb ervan gesmuld!

Italia senza glutine 3In een ander restaurant kreeg ik een mandje met Schar crackers/broodjes en soepstengels geserveerd bij mijn hoofdgerecht.

Italië is een heerlijk en glutenvrij-vriendelijk land. Je kunt er heel makkelijk en veilig glutenvrij eten.”

met vriendelijke groet,

Oma Ellen

Dank je wel mam!

Eigenlijk is het dus niet nodig maar voor de zekerheid hieronder een Italiaans dieetkaartje.  Buon viaggio!

Italia senza Glutine 4

 

 

 

6 thoughts on “Glutenvrij op reis in Italië

  1. Ik denk nog altijd met heel veel plezier terug aan de drie dagen aan het Gardameer. Wat heb ik daar lekker er zorgeloos glutenvrij gegeten! Als ik langer was gebleven was ik kogelrond teruggekomen, vast en zeker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.