Glutenvrij op school: brief aan de ouders van klasgenoten

Beste ouder(s)en verzorger(s) van klasgenoten van Alexander,

Alexander zit bij uw kind in de klas, vandaar dit bericht. Alexander volgt een glutenvrij dieet, hij heeft namelijk coeliakie. Coeliakie is een chronische ziekte van de dunne darm. Hij zal hier niet overheen groeien. Gelukkig blijft Alexander volledig gezond zolang hij geen gluten binnen krijgt.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Alexander eet dus geen tarwebrood en ook geen gewone koekjes, taart, cake, pizza en deegwaren zoals macaroni.

Op school heeft het dieet met name bij feestelijke gelegenheden consequenties voor Alexander. Veel snoepjes mag hij gewoon hebben en hij heeft een trommeltje in de klas met glutenvrije alternatieven. Ik ben te allen tijden bereid om zelf voor glutenvrije alternatieven te zorgen en mee te geven bij partijtjes en feestjes op school.

Alexander vindt het heel fijn als hij met de klas mee kan doen dus als u rekening wilt houden met het dieet zijn dit enkele glutenvrije opties:

Popcorn, spekjes, M&M’s (niet de blauwe zak en geen Smarties!), bitterkoekjes, Chupa Chup Lollies (m.u.v. colasmaak), Goudbeertjes van Haribo, kaas, knakworstjes van Unox, naturel chips en fruit.

Let op: als u blokjes kaas of fruit snijdt op een keukenplank waar ook brood op klaargemaakt wordt is het niet meer veilig, ook niet als u de plank heeft afgewassen.

Albert Heijn geeft op de producten van het huismerk heel duidelijk aan of een product gluten/tarwe bevat.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over het glutenvrije dieet, zodat wij kunnen meedenken over een glutenvrije alternatief of er zelf voor kunnen zorgen.

Met vriendelijke groet,

De ouders van Alexander

3 thoughts on “Glutenvrij op school: brief aan de ouders van klasgenoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.