Ik moet iets bekennen. Ons huishouden is grotendeels glutenvrij. Het enige dat we gescheiden eten is brood, verder eten we alles glutenvrij. Dat is uit gemak, je hoeft niet op te letten op vergissingen of kruimels en het is uit solidariteit met Alexander. Maar als hij er niet bij is dan kan ik ongelofelijk uit de band springen.
Wanneer Alexander niet thuis eet dan eet ik stokbrood, glutenvolle pasta of pizza. Als ik Alexander naar school heb gebracht op mijn vrije dag dan haal ik op de terugweg kleffe gluten bij de bakker: croissants, donuts of gevulde koeken. Die eet ik dan schuldbewust samen met zijn zusje op, alsof wij iets doen dat verboden is.
Ik zal wel onbewust aangestoken zijn door de Elfstedenkoorts want afgelopen vrijdag was Fries suikerbrood mijn guilty pleasure. Dat moet ik toch ook glutenvrij kunnen maken!
Ik moet zeggen dat het goed gelukt is. De smaak is precies zoals het hoort, zoet met een vleugje kaneel. Het is een lekker zacht, klef brood geworden met knapperige-, en plakkerige stukjes gesmolten suiker.
Glutenvrij suikerbrood
Ingrediënten:
2 deciliter melk
10 gram suiker
1 zakje gist (7 gram van Dr Oetker)
350 gram glutenvrij bloem (ik heb dit keer half Schar mix B, half rijstmeel gebruikt, rijstmeel is lekker klef)
1 theelepel zout
2 eetlepel gembersiroop
20 gram boter
1 ei
kristalsuiker
Voor de vulling:
150 gram gestampte rietsuikerklontjes
snufje kaneel
Bereiding:
Verwarm de melk en de boter. Zeef bloem en zout en voeg de gist, suiker, gembersiroop, gesmolten boter en het losgeklopte ei toe aan de warme melk. Kneden totdat een soepel deeg ontstaat wat niet meer plakt. 45 Minuten laten rijzen (± 25-30°C) onder een vochtige doek. Je kunt het deeg ook mengen en laten rijzen in de broodbakmachine.
Een broodblik (25 cm) dik insmeren met boter en van binnen bestrooien met suiker .
Het deeg heel even doorkneden en de gestampte suikerklontjes met de kaneel door het deeg mengen.
Het brood 45 minuten bakken in een oven van 200°C.
Oh wat ziet dat er lekker uit! Ga ik morgen uitproberen.
Ooo wat lekker! Ga ik binnenkort ook uitproberen voor Firyel. Super recept.
Ik was hier nou net naar op zoek, eens wat lekkers voor mijn zoontje voor het weekend. Ga het vandaag uitproberen. Bedankt! En ga je ook volgen op twitter. Irma
Hey! Je recept ziet er lekker uit! Vraagje: hoeveel kristalsuiker moet erin?
Groetjes!
Een paar eetlepels, het is om het bakblik te bestrooien.
Ik ben nu dit suikerbrood in de broodbakmachine aan het maken. Ik ben benieuwd of het gaat lukken..
Mijn deeg bleef plakken, ik moest er aanzienlijk meer bloem in doen.
Kan je de gembersiroop ook vervangen voor schenkstroop?
Misschien wel maar de smaak wordt er wel anders van.
Hmmmmm wat een heerlijk recept.
Net gemaakt en valt onder favoriete! !!!!!
Heerlijk bedankt voor het recept
Mag ik vragen waar jullie de oven op instellen? Wij hadden vandaag 40 minuten in hetelucht oven en het suikerbrood was verbrand
Dan zou ik de oven lager zetten: op 180 graden ofzo.
Kan je hiervoor ook maïsmeel + rijstmeel gebruiken ?
Ik heb namelijk nog heel veel maismail liggen, het glutenvrije mail van Schaer is op 🙁
Bedankt alvast!
Bedoel uiteraard meel ipv mail haha 🙂
Het glutenvrije meel van Schaer is een mengsel van rijs- en maïsmeel volgens mij dus dat kan wel.
Ik ga dit voor de Pasen ook proberen. Die rietsuikerklontjes, moeten die helemaal fijn gestampt of mogen het nog brokjes suiker zijn?
De suikerklontjes mogen nog brokkelig zijn. Is je suikerbrood gelukt?