Glutenvrij uit eten met kinderen #wijbloggenglutenvrij

15 februari 1905 is de geboortedag van  Dr. Willem Karel Dicke. Deze Nederlandse arts merkte tijdens de hongerwinter van 1945 op dat de klachten van patiënten met Coeliakie afnamen toen ze geen brood, wat toen erg schaars was, meer aten. In mei 1950 promoveerde hij in Utrecht op zijn proefschrift Coeliakie. Een onderzoek naar de nadelige invloed van sommige graansoorten op de lijder aan coeliakie.
De 15e van elke maand bloggen glutenvrije bloggers samen over 1 onderwerp. Vandaag”Tips voor glutenvrij uit eten

Ik vind uit eten gaan met kinderen vaak een stressvolle aangelegenheid. Mijn kinderen gedragen zich meestal best goed maar in een restaurant zijn ze soms onuitstaanbaar. Ze moeten 27 keer naar de WC, maken ruzie, willen onder tafel spelen, stoten alledrie hun drinken om, vallen plotseling om van de slaap, hebben opeens geen honger meer of willen NU, nee NU!!!! iets eten.

Regels
Het eerste wat ik dus doe als wij aan tafel zitten is het doornemen van de ‘restaurantregels’ . Die stellen wij dan samen vast en zijn regels als: we praten rustig, we blijven op onze stoel zitten en we eten ons bordje leeg.

Contact.
Als je glutenvrij uit eten gaat is het heel handig als je voor je bezoek hebt kunnen spreken met het restaurant om vast te stellen of ze op de hoogte zijn van het dieet. Bellen gaat het snelst. Als het kan ga ik het liefst aan het einde van de midddag even langs of ik mail. Neem nooit iets voor vanzelfsprekend aan maar vraag-vraag-vraag.  Is het toch misgegaan? Informeer het restaurant, hier moeten zij iets van leren.

Kom vroeg
Als je vroeg komt zijn jij en je kinderen nog fris en het restaurant nog niet zo druk. Dat geeft je de mogelijkheid om rustig met het personeel te spreken en kun je de gang van zaken beter in de gaten houden. Bovendien gaat het vaak wat sneller als je op tijd bent dus is er minder kans dat je kinderen jengelig worden.

Kom voorbereid
Volwassenen praten de tijd die zit tussen bestellen en eten wel vol maar kinderen gaan zich snel vervelen. Neem voor de zekerheid een (kleur)boekje of klein spelletje mee. In geval van nood mogen ze op mama’s smartphone. Zorg er ook voor dat je iets lekkers achter de hand hebt voor het geval er op het laatste moment iets mis gaat met het eten of het toetje.

Wees solidair
Het is voor een kind heel moeilijk te verkroppen als de hele tafel aan een heerlijk ruikende pizza zit en hij het moet doen met een bordje droge rijst en gegrilde kip. Als de patatjes niet veilig zijn, bestellen we allemaal gebakken aardappelen.

Wees positief
Okay, er is geen andere optie dan droge rijst met gegrilde kipfilet voor je glutenvrije kind. Bestel het zelf ook en prijs het de hemel in. Als je maar vaak genoeg roept hoe heerlijk dit is ga je er zelf ook in geloven. Uiteindelijk gaat het er toch vooral om dat je een gezellige tijd met elkaar hebt.

En ook nog:
Op www.pannenkoekenrestaurants.nl kun je zoeken op pannenkoekenrestaurants die glutenvrije pannenkoeken serveren. Op iens.nl staan niet alleen veel recensies van restaurants. Je kunt hier ook restaurants selecteren op basis van dieetwensen.

2 thoughts on “Glutenvrij uit eten met kinderen #wijbloggenglutenvrij

  1. Goed, die tips speciaal voor kinderen er bij! Wij gaan haast nooit met de kinderen uit eten, had dan ook nooit aan ‘regels’ gedacht. En aangezien Mirthe en ik allebei Gv eten, voelt ze zich sowieso geen uitzondering en kunnen we lekker van elkaar proeven. zoals in Italië: ik van haar frietjes, zij van mijn zalm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.