Glutenvrij

Als je coeliakie hebt dan moet je 100% glutenvrij leven. Coeliakie is een chronische darmziekte en elk spoortje van gluten is schadelijk voor de dunne darm. Elk spoortje van gluten kan iemand met coeliakie ziek maken. Dat betekent dus dat glutenvrij eten heel erg serieus genomen moet worden.

pas op, gluten!
pas op, gluten!

Gluten zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en is alleen gecertificeerd glutenvrije haver met het glutenvrij logo veilig. Gluten zit ook in producten die geheel of gedeeltelijk van tarwe, rogge, gerst, spelt, haver en kamut gemaakt zijn, of die sporen ervan bevatten.

Als glutenvrij eten in aanraking komt met glutenvol eten of keukengerei dan is het al niet veilig glutenvrij meer. Kruisbesmetting noemen we dat. Mensen met coeliakie worden al ziek van een kruimeltje gluten in de pindakaas of als hun rijstwafel wordt gesmeerd op een een houten broodplank waar eerst tarwebrood op lag.

Gluten is vergif als je coeliakie hebt. Daarom is het erg belangrijk om glutenvrij te eten en het glutenvrije eten apart te houden.

Iedereen reageert anders op een glutenfout. Veel mensen krijgen buikpijn, diarree, gaan overgeven en klagen over een wazig hoofd (brainfog). Dit gaat vanzelf over maar op de lange termijn veroorzaakt dit darmschade met veel vervelende gevolgen van dien.

Glutenvrije leerling

Kinderen en jongeren met coeliakie moeten op school goed opletten als zij op school lunchen, als er wordt getrakteerd en bij speciale gelegenheden waar wordt gekookt of gegeten. Zij moeten erop letten dat zij niet iets verkeerds eten en dat hun eigen eten apart blijft van glutenkruimels.

Hieronder een citaat uit de mail die ik elk jaar naar de leerkracht van Alexander stuur.

Alexander komt komend schooljaar bij jullie in de klas. Hoewel jullie waarschijnlijk al een overdracht hebben gedaan met de leerkracht van vorig jaar vind ik het toch prettig nog een mail te sturen.  Alexander volgt een glutenvrij dieet, hij heeft namelijk Coeliakie. Coeliakie is een chronische ziekte van de dunne darm. Hij zal hier niet overheen groeien. Gelukkig blijft Alexander volledig gezond zolang hij geen gluten binnen krijgt.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Alexander eet dus geen tarwebrood en ook geen gewone koekjes, taart, cake, pizza en deegwaren zoals macaroni.

Op school heeft het dieet met name bij feestelijke gelegenheden consequenties voor Alexander. Veel snoepjes mag hij gewoon hebben en ik geef hem een trommeltje mee voor in de klas met glutenvrije alternatieven. Ik ben te allen tijden bereid om zelf voor glutenvrije alternatieven te zorgen en mee te geven bij activiteiten en feestjes op school.

Alexander vindt het altijd heel fijn als hij met de klas mee kan doen en daar wil ik altijd aan meehelpen. Het zou erg fijn zijn als jullie ons van te voren een seintje zou kunnen geven als de klas bijvoorbeeld iets gaat eten, koken of bakken, pepernoten bijvoorbeeld, of gaat knutselen met brooddeeg of pasta. Dan kunnen we een manier verzinnen waarop hij op een veilige manier met de rest van de groep mee kan doen.

Neem alstublieft contact met ons op als jullie vragen hebben over het glutenvrije dieet, zodat wij kunnen overleggen over een glutenvrij alternatief of er zelf voor kunnen zorgen.

Glutenvrij bezoek

Als je glutenvrij bezoek krijgt is het erg aardig als je glutenvrije koekjes koopt maar overleg ook even. Een glutenintolerantie gaat bijvoorbeeld vaak samen met een lactose-intolerantie, daar moet je dan ook rekening mee houden.

Als je kookt of bakt voor je glutenvrije bezoek wees dan heel erg hygiënisch. Een anti-aanbakpan is niet veilig glutenvrij als daar ooit een gepaneerde schnitzel in is gebakken, houten broodplanken en lepels worden nooit meer helemaal glutenvrij als ze met gluten in aanraking zijn geweest. Het frituurvet en de pan moeten worden verschoond als je er kroketten in hebt gebakken. Heel lief als je een glutenvrije cake wilt bakken maar wikkel je bakvorm in bakpapier of aluminiumfolie.

Ja, zo streng moet je zijn. Het lijkt overdreven maar onthoud; gluten is vergif voor mensen met coeliakie. Zou jij een boterham eten van een broodplank waar eerst cyaankali op was gemorst en daarna was afgewassen?

logo

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren