Glutenvrije afhaal- en bezorgmaaltijden

Nu de horeca gesloten is hebben veel restaurants in mijn omgeving zich gestort op afhaal- en bezorgmaaltijden. Zij doen daarbij een beroep op ons om lokale ondernemingen te steunen. Nou wil ik best mijn local supporten want na een dag vol thuiswerken, digitale lessen en virtuele vergaderingen kan ik er ontzettend aan toe zijn dat iemand anders voor ons kookt. Het zou ontzettend fijn zijn als ik een bezorgbrommertje kan laten komen met een glutenvrije maaltijd voor het hele gezin. Maar de restaurants bij mij in de buurt maken het mij niet makkelijk met hun aangepaste menu’s zonder vermelding van allergenen.

Achter vrijwel alle ramen in de Haarlemse binnenstad prijken posters met de oproep om lokaal te kopen, eten en bestelen. Maaltijden van lokale restaurants zijn af te halen of te bestellen via bestelsites. Helaas staan maar bij heel weinig restaurants  de allergenen vermeld op de menu’s. Nou zou ik natuurlijk best kunnen bellen met de vraag of er glutenvrije mogelijkheden voor ons zijn maar daar heb ik moeite mee.

Iedereen die wel uit eten is geweest met iemand met coeliakie weet hoe vaak je dubbelcheckt bij het bestellen van een glutenvrije maaltijd. Bij het reserveren vraag je naar de mogelijkheden, je maakt een praatje met de serveerster/serveerder bij het kiezen van je eten over glutenvrij eten en kruisbestemming, je gluurt eens in de keuken en checkt of je maaltijd echt glutenvrij is als het wordt opgediend.

En ook dan, ja zelfs dan, kan het voorkomen dat er glutenvolle croutons op je salade liggen, een glutenvol wafeltje in het ijsje steekt of er toch bloem in de saus zit. Omdat die vierdubbele controle onmogelijk is bij afhalen moet je een restaurant kunnen vertrouwen dat ze weten waar het over hebt. Het is gewoon mogelijk om allergenen aan te geven op een bestel site, andere restaurants doen het ook.

Als de horeca heeft het moeilijk en zwaar doet een nadrukkelijk verzoek aan consumenten om ondersteund te worden. Ik kan dat, in mijn huishouden is maar één persoon met een voedingsintolerantie maar ik bestel wel vijf maaltijden. Doe mij dan een lol en houd ook rekening met mij en vermeld de allergenen.

 

 

 

 

One thought on “Glutenvrije afhaal- en bezorgmaaltijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.