Voor vaderdag wilden de kinderen graag een taart bakken als verrassing. Dat vond ik een prima idee want ik houd wel van iets lekkers in het weekend. Als je glutenvrij eet moet je daar toch altijd iets meer moeite voor doen. Je kunt niet gedachteloos een pak supermarkt koekjes opentrekken. Daarom houd ik ervan om een taart te bakken op vrijdag. Net zo lekker als koekjes maar minder werk.
Deze taart is gemaakt met alleen amandelmeel. Je kunt amandelmeel in de natuurvoedingswinkel kopen. Daar is het alleen wel erg duur. Sommige Turkse supermarkten verkopen het ook. Je kunt ook hele amandelen kopen en die fijn malen in een keukenmachine of koffiemolen. Je hebt dan de keuze om blanke amandelen te nemen of amandelen met een velletje. Als je blanke amandelen neemt dan wordt het meel wittig en wat verfijnder van smaak. Met amandelen met velletje wordt je meel donkerder en krijgt het een stoerdere smaak. Alsof het volkoren is.
Voor deze taart heb ik amandelmeel met velletje uit een Duitse supermarkt genomen. Engelsen zouden de structuur van deze taart moist nemen, het Nederlandse vochtig vind ik dan weer niet zo aantrekkelijk klinken. De taart heeft een zachte, korrelige structuur met een stevige beet. Past dus perfect bij papa.
Hoewel het morgen pas vaderdag is zijn we vanmorgen maar vast aan de taart begonnen. Eigenlijk is het toch elke dag vaderdag (en moederdag)?
Glutenvrije taart van amandelmeel voor vader
4 eieren
200 gram witte basterdsuiker
200 gram roomboter
1 zakje vanillesuiker
200 gram ‘volkoren’ amandelmeel
1 eetlepel bakpoeder bv van (Dr Oetker)
springvorm van 24cm doorsnee
Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 200 graden.
Mix boter en suiker door elkaar met een mixer. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix tot het een glad beslag is. Doe de bakpoeder erbij. Schud beetje voor beetje het amandelmeel bij het beslag terwijl je blijft mixen.
Stort het beslag in de springvorm en bak ca 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
De taart blijft wel een week goed in een afgesloten trommel.