Glutenvrije appeltaartmuffin

In de herfst is het appeltaarttijd. De appeltjes hangen rijp aan de bomen en in sommige boomgaarden mag je ze zelf komen plukken. Zelf appeltaart bakken is natuurlijk leuk en lekker maar als je eens iets anders wilt dan zijn deze glutenvrije appeltaartmuffins voor jou. Ik geef er elke dag eentje mee naar school als tien-uurtje.Er gaan twee appels in dit recept. Eentje gaat er geraspt door het beslag en eentje gaat er in blokjes bovenop. Ik gebruikte goudrenetten, dat zijn echte appeltaart appels, ze zijn fris-zuur van smaak en worden lekker zacht in de oven.

Doordat goudrenetten vrij groot zijn had ik aan mijn muffin bakblik met 12 holletjes niet genoeg. Ik gebruik altijd een ijslepel om het beslag te verdelen over de holletjes. Van dit recept bakte ik wel 20 muffins.

Om de muffins helemaal af te maken en om ze mooi te laten glimmen glaceerde ik de bovenkant met abrikozenjam zoals je dat bij een echte appeltaart ook wel eens doet.

Appeltaartmuffins

voor ca 20 muffins

1-2 muffinvormen voor 12 muffins met papieren bakjes
verwarm de oven voor op 200 °C

75 gram amandelmeel
75 gram haver/boekweit/teffmeel
100 gram universele glutenvrije bakmix (zoals MixC)
100 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
1 eetlepel kaneel

2,5 deciliter melk
125 milliliter olie
2 eieren
1 goudrenet appel geraspt (beetje citroensap)
75 gram rozijnen

1 goudrenet in kleine blokjes

3 eetlepels abrikozenjam om te glaceren

Meng de droge ingrediënten. Schil de appels. Rasp er een en meng de appelrasp met de natte ingrediënten. Schil de andere appel en snijd in kleine blokjes. Zet apart.
Spatel de natte en droge ingrediënten door elkaar heen. Roer zo kort mogelijk, het is niet erg als het beslag een beetje klonterig is. Verdeel het beslag over ca 20 bakjes. Druk hierin de blokjes appel. Bak ca 30 minuten in een oven van 200 °C.
Laat afkoelen op kamertemperatuur. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de muffins hiermee voor een mooie glanzende laag.

2 thoughts on “Glutenvrije appeltaartmuffin

  1. Hallo Annemiek,
    In het recept voor glutenvrije appeltaartmuffins staat bij de ingrediënten 1,25 milliliter olie. Is dat niet wat weinig? 1 theelepel is al 5 ml.
    Groetjes,
    Martien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.