Grootmoeder’s glutenvrije appeltaart

Een poosje geleden vroeg iemand aan mij of ik een lekker recept had voor glutenvrije appeltaart. ‘Natuurlijk heb ik die, kijk maar op mijn site.’ Nou, daar stond dus geen recept voor glutenvrije appeltaart. Bizar! Dat maak ik dus bij deze goed. Vandaag geef ik mijn recept voor glutenvrije appeltaart, een echte klassieker met appel, krenten en rozijnen en zo’n gevlochten raamwerkje van deeg on top.

 

glutenvrije appeltaart
glutenvrije appeltaart

Glutenvrije appeltaart

125 gram glutenvrij meel (bv Mix C van Schar)
125 gram amandelmeel
150 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
mespunt zout
1/2 ei
springvorm 24 cm

ca 1 kg appels
100 gram gewelde rozijnen
100 gram hazelnoten grof gehakt (optioneel)

Geraspte amandelen (optioneel)
ca 100 gram suiker
kaneel
geraspte citroenschil van 1/2 citroen

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe de boter, basterdsuiker,  meel, zout en ei in een kom. Snij met 2 messen de boter in stukjes. Kneed met een koele hand snel tot een bal. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik (niet te dun maken). Bekleed hiermee een springvorm van 24 cm,  2/3 hoog. Bewaar het restant van het deeg voor het vlechtwerk.

Snij de appels in kleine stukjes. Bestrooi met suiker en kaneel en schud even goed door elkaar. Doe de rozijnen, hazelnoten en citroenschil erbij en schud opnieuw door elkaar. Doe het appelmengsel in de springvorm. Leg de bovenste laag netjes. Maak met het restant deeg reepjes en maak hiermee een vlechtwerkje op de appel. Bestrijk dit met ei.

Bak de taart in circa een uur gaar.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Grootmoeder’s glutenvrije appeltaart

  1. Mijn dochter en kleindochter zijn allebei glutenvrij, mijn vraag ,kan ik als ik voor hun wil bakken mijn eigen oven gebruiken, durf het niet aan want ik bak ook met gluten !

  2. Het recept werkte niet echt voor me. Veel te veel boter, ik kreeg het amper door het meel verwerkt. Ik heb uiteindelijk grote klonten boter eruit gehaald (zo’n 50 gram, denk ik), daarna ging het beter. Hij is ook erg zoet, dus ik zou de suiker ook verminderen en alleen kaneel over de appels strooien. Verder zou ik de verhouding amandelmeel-glutenvrij meel aanpassen in 60-40 – nu smaakte het iets te veel naar maiszetmeel.

  3. veel te vet en te zoet, niet om door te komen . de suiker kan sowieso gehalveerd, de zoetekauwen hier vinden het dan nog steeds lekker. de boter kan 50 gram zijn. dan is ie goed. als je geen gluten mag moet je sowieso ook uitkijken met suikers. dus 1 ons suiker is idioot veel voor zon klein taartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.