Voor de glutenvrije Foodblogswap van maart hebben glutenvrije bloggers recepten van elkaars blog gemaakt. Ik keek verkeerd op het lijstje en maakte een glutenvrije kruidkoek van Miss Glutenvrij terwijl ik eigenlijk iets van Bakers and Fakers had moeten maken. Vandaag maak ik het goed en bak ik de heerlijke glutenvrije bagels van Bakers and Fakers.De foodblog Bakers and Fakers is niet alleen gevuld met hele fijne recepten. Alle recepten zijn glutenvrij, veel zijn ook veganistisch en dus ook lactosevrij. De site is oogstrelend vormgegeven. De foto’s zijn origineel en sfeervol, kijk maar:
Het recept dat ik kies van bakers and fakers is voor glutenvrije bagels.
Glutenvrije Bagels
350 gram broodmeel.
ik nam hiervoor 100 gram havermeel met 250 gram MixB
1,5 theelepel bakpoeder
snufje zout
50 gram vet, olie, boter, margarine
1 eetlepel fiberhusk
250 milliliter lauwwarme melk
1 zakje gist
1 eetlepel suiker
1 geklutst ei
voor de topping
(sesam)zaadjes
1 pan kokend water met een schepje suiker
Meng de melk met de gist en de suiker en laat de gist activeren. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Maak een kuiltje in het meel en doe hier het grootste gedeelte van het geklutste en al het vet in. Meng dit met een mixer met deeghaken. Giet nu de melk erbij en meng tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in 9 stukken. Rol van elk stukje deeg een worstje dat je aan elkaar plakt met een beetje water. Zet een schaaltje met de rest van het ei apart, dat gebruik je om de bagels te bestrijken voor ze in de oven gaan.
Laat de bagels op een bakplaat op een warme plaats rijzen, ca een uur. Zet, als de bagels zijn gerezen, een grote pan met water op en breng aan de kook met een schepje suiker. Kook de bagels ca 2 minuten in het water, draai ze een keer om. Laat de bagels afkoelen. Leg de bagels weer op je bakplaat en bestrijk ze met het geklutste ei en bestrooi met sesamzaadjes of een andere topping.
Bak de glutenvrije bagels 30 minuten in een oven van 200°C tot ze goudbruin en gaar zijn.
Echt heel erg lekker, knapperig bruin jammie!!! met roomkaas met pesto plakje zalm avocado en een pluk rucola! Het beste broodje sinds ik glutenvrij eet! Dank je wel. Ik heb ze na 15 minuten uit de oven gehaald omdat ik bang was dat ze te donker zouden worden!
Ik bedoel na 25 minuten. Groetjes
Kun je deze bagels na het koken invriezen i.p.v. gelijk af te bakken?
Of wel eerst afbakken en dan in de vriezer?