Glutenvrije bakewelltaart

Een bakewelltaart stond al heel lang op mijn to-bakelijstje en eindelijk heb ik hem gemaakt. Ik had de bakewell al een paar keer voorbij zien komen in Britse kookshows zoals bijvoorbeeld de  Great British Bake off. Wij vierden de verjaardagen van twee kinderen dus dat was een mooie aanleiding om de glutenvrije versie van de Britse bakewell te maken.

Glutenvrije bakewelltaart
Glutenvrije bakewelltaart

Een bakewelltaart bestaat uit een korst van zoet zanddeeg met een vulling van frambozenjam en  frangipane. Franginane, alleen het woord klinkt al lekker, is een beslag van amandelmeel, boter, eieren en suiker. Door de amandelen heeft het iets weg van spijs en het is niet alleen glutenvrij maar ook verrukkelijk. Je komt het ook veel in de Franse patisserie tegen.

Frangipane
Frangipane!

Je bakt de bakewell bij voorkeur in een vorm met zo’n mooi gewelfd randje. Daar kun je natuurlijk een aardewerken quichevorm voor gebruiken maar daar krijg je hem moeilijk uit. Ik kwam bij de Ikea een metalen vorm tegen met een losse bodem, de Vardage (€5,99).

Blinde vulling

Je bakt het deeg van de korst eerst in de vorm met een blinde vulling. Daarvoor haalde ik bij de supermarkt 2 pond gedroogde kapucijners. Die passen precies in de vorm. ik bewaar ze in een trommel voor de volgende week dat ik blind ga bakken. Mijn kasten raken wel lekker vol van al dat gebak.

Glutenvrije bakewelltaart

Voor het zanddeeg
200 gram glutenvrij meel (Schar MixC
125 gram roomboter
1 eierdooier
1 eetlepel poedersuiker
2-3 eetlepels water
1 eetlepel xantan en 1 eetlepel fiberhusk
snuf zout

Voor de vulling
200 gram roomboter
200 gram witte basterdsuiker
200 gram amandelmeel
4 eieren
snuf zout
200 gram frambozenjam
25 gram geschaafde amandelen

blik doorsnede 30 cm (bv Ikea)
1 kilo bakbonen

Maak eerst het zanddeeg voor de korst. Wrijf het meel door de boter, een snuf zout en de poedersuiker. Voeg als je dat hebt ook xantangom en fiberhusk toe. Blijf net zolang roeren of mixen, ik deed dit in een keukenmachine, tot je kruimels hebt. Bind de kruimels met de eiderdooier en steeds een eetlepel water tot je grove kruimels hebt. kneed deze kruimels met de hand snel tot een bal deeg.

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en rol hierop het deeg uit tot een dunne lap. Omdat glutenvrij deeg nogal snel plakt legde ik er ook nog een vel huishoudfolie bovenop zodat ik het deeg tussen twee vellen uitrolde. Vet je vorm goed in met boter. Haal het plasticfolie van je deeglap en gebruik het bakpapier om je deeg in de vorm te leggen.

Als het deeg precies past kun je het papier laten zitten. Zo niet, trek het papier dan voorzichtig los en snijd het overtollige deegvan de bovenkant van de randen. Bekleed weer met, hetzelfde, papier en vul de vorm af met bakbonen.Bak de korst 15 minuten met de blinde vulling in een voorverwarmde oven van 180°C en daarna nog 10 minuten zonder vulling. Laat afkoelen.

Voor de vulling:

Maak de frangipane door de boter en suiker luchtig te kloppen met een mixer. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en als laatste een snuf zout en het amandelmeel. Smeer een loyale laag frambozenjam uit over de bodem van de korst van je bakewelltaart. Verspreid de frangipane over de jam en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.