Glutenvrije Bapao maken

Ik heb deze week zelf glutenvrije bapao’s gemaakt. Het viel mij eigenlijk reuze mee hoeveel werk dat was. Je kneed deeg, bakt gehakt aan en stoomt het broodje. Echt een leuk werkje in de vakantie met een heel lekker resultaat.

Glutenvrije bapao
Glutenvrije bapao

Ik kwam op het idee om zelf bapao te maken toen ik Jamie Oliver tijdens een kerstspecial op tv gestoomde broodjes zal klaarmaken om op tweede kerstdag te eten met een restje gebraden gans.

Toevallig had ik geen restje gebraden gans liggen, zelfs geen kalkoen, maar nog wel een onsje gehakt in de vriezer. Je kunt de vulling van de bapao natuurlijk ook maken van kip of alleen groente. Als je het maar lekker pittig kruidt, het broodje zelf is erg neutraal van smaak.

Voor het stomen van de bapao’s kun je zo’n mooi bamboe stoommand van de toko gebruiken, een stoompan of een gewone pan met een metalen mandje. Je moet wel even een bakpapiertje op de bodem van je stoommand leggen.

Recept glutenvrije Bapao

Voor ca 10 broodjes
350 gram glutenvrije meelmix
300 ml lauwwarme melk of water
klontje boter
1 zakje gist (7gr)
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel suiker
zout

Voor de vulling
100 gram gehakt
1 ui, heel fijn gesnipperd
zout, peper
1 eetlepel ketchup
1 theelepel appelstroop
djintan en ketoembar
scheut glutenvrije ketjap manis

erbij: chilisaus

Zo maak je glutenvrije bapao:
Maak van het meel, suiker, gist, bakpoeder, melk, zout en boter een soepel deeg en laat dit een half uur rijzen op een warme plek. Bak intussen de uien glazig en het gehakt ruw en breng op smaak met specerijen en ketchup en appelstroop. Laat een beetje afkoelen. Knip bakpapier in de vorm van je stoommandje en leg hierin.

Verdeel het deeg in tien gelijke stukken en rol er balletjes van. Sla de balletjes plat op je handpalm tot een rond schijfje en leg hierin een eetlepel van het gehakt. Vouw het deeg dicht tot je een rond broodje hebt. Leg met vouw naar beneden op het bakpapier in je stoommandje.

Laat de broodjes nog een half uur rijzen op het bakpapier.

Breng het water in de stoompan aan de kook en stoom de broodjes in 20-30 minuten gaar.

Eet de bapao warm met chilisaus.

5 thoughts on “Glutenvrije Bapao maken

  1. Super bedankt voor dit recept ben vandaag naar de toko gegaan (zelf om een stoom pan tehalen ).Ben zelf kwa vak ook kok en moet er helaas al Jaren eraan geloofen dat ik een gluten alergie heb.Ik zelf zou er proberen om er een beetje baking soda erbij tedoen hierdoor worden de molecullen van de gist beter geactiveerd en teevens is het ook beter als ik een tip mag geefen om verse gist tegebruiken.Door baking soda toe tevoegen word het broodje luchtiger,Voor alsnog bedankt voor het geweldige recept ga het gelijk uitproberen.Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.