Glutenvrije Barbietaart

glutenvrije barbietaart
glutenvrije barbietaart

Aangezien ons huishouden vrijwel geheel glutenvrij is bak ik voor alle verjaardagen een glutenvrije verjaardagstaart. De kinderen mogen  zelf een thema kiezen maar ook de glutenetende meisjes krijgen een glutenvrije taart. Zij weten altijd zeer mijn creativiteit te prikkelen want; hoe maak je een turntaart, een Hello Kittytaart of een voetbaltaart?

Onze jongste dochter is in haar prinsessenfase en zij wilde dus een prinsessentaart voor haar vierde verjaardag. Ik vond het wel en leuke uitdaging om nou eindelijk eens zo’n Barbietaart te maken. Op zich is het maken van een Barbietaart niet heel moeilijk maar je moet het van te voren wel goed uitdenken en meten.

Ik heb de taart gebakken in een tulbandvorm en springvorm, beide met een doorsnede van 22cm. De tulband heb ik op de cake uit de springvorm geplakt met gesmolten witte chocolade. De lengte van de barbiepop is vrij cruciaal. Omdat mijn cakes niet zo hoog werden heb ik een klein formaatje pop gebruikt en die in het midden van de tulband vastgezet met banketbakkersroom. Het is dus handig om meerdere poppen achter de hand te hebben. Anders moet je benen gaan amputeren en dat valt vast niet goed bij de jarige…

Glutenvrije Barbietaart
250 gram mix C

250 gram amandelmeel (van geblancheerde amandelen)

500 gram boter
8 grote eieren, of 10 kleine
 10 gram bakpoeder
500 gram kristalsuiker

1 reep witte chocolade (250 gram)
1 pakje roze fondant (250 gram Xenos)
1 pakje witte marsepein (250 gram Xenos)
1 pakje banketbakkersroom (Dr Oetker of AH)

1 barbiepop

Maak het beslag door de boter los te kloppen met de suiker. Meng er een voor een de eieren doorheen en voeg tenslotte beetje bij beetje het meel toe. Giet twee derde van het beslag in de goed ingevette tulbandvorm en bak ca 70 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Bak daarna de cake in de springvorm, ca 50 minuten, ook in een en voorverwarmde oven van 180 graden. Controleer beide cakes door met een satéprikker in de taart te prikken voor je ze uit de oven haalt. De cake is gaar als de prikker er schoon uit komt.

Laat beide cakes goed afkoelen.

Smelt de witte chocolade au-bain-marie of in de magnetron en smeer de bovenkant van de platte cake ermee in. Plak de tulband in de nog gesmolten chocolade op de cake. De rok is klaar. Smeer de rest van de gesmolten chocolade in de holle ring van de tulband en aan de onderkant van de ‘rok’ zodat je een soort onderrok ziet als je fondant een beetje wijkt aan de onderkant.

Maak de banketbakkersroom klaar en vul de tulband hiermee.

Meet hoe groot je roze overrok van rolfondant ongeveer moet zijn. Het steekt niet heel precies maar je wil niet een te korte rok. Het uitrollen van de fondant vond ik geen makkelijk werkje, de fondant is stug en kleverig. Je kunt het uitrollen op bakpapier of op het aanrecht en poedersuiker gebruiken tegen het plakken.
Als je de fondant hebt uitgerold vlei je het over je taart. Het mag een beetje plooien, het is immers een jurk. Je kunt de onderkant bijknippen met een schaar. Van de restjes boetseer je een topje. Je bent nu klaar om de jurk te versieren.

Dat heb ik gedaan met witte marsepein dat ik heb uitgerold en waar vlinders en bloemen heb uitgestoken. Strikje om haar middel van cadeaulint en kaarsjes in de rok. Omdat ons feestje net na het songfestival was kreeg ze ook een mooi roze Conchita-baardje!

4 thoughts on “Glutenvrije Barbietaart

 1. Hij is leuk geworden! Ik ga hem onthouden, je weet maar nooit of ik het in de toekomst nog eens nodig heb 🙂
  Ik moest trouwens grinniken om deze zin: ‘ Anders moet je benen gaan amputeren en dat valt vast niet goed bij de jarige…’

 2. Hi Annemiek,

  Ik wil de taart gaan maken, maar kun je mij ook zeggen hoeveel boter er in het recept hoort? Dit kan ik nl niet vinden
  Alvast erg bedankt voor je toffe recept. Ook namens mijn prinsesje dat morgen 5 jaar wordt. ☺️

  Groetjes,

  Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.