Vroeger at ik nooit bokkenpootjes omdat ik het geen smakelijke naam vond. Tot ik ontdekte hoe heerlijk bokkenpootjes zijn, daarna at ik met gemak een pakje leeg. Als je zelf glutenvrije bokkenpootjes maakt zijn ze nog lekkerder. Toch aten wij niet in een keer de trommel leeg. Het zelf bakken van glutenvrije bokkenpootjes is daar een beetje te veel werk voor.
De zelfgebakken bokkenpootjes zijn heerlijk luchtig en vol van smaak. Knapperige vanille met een heerlijke pure chocolade chocolade bite. Je maakt de glutenvrije bokkenpootjes in vier stappen.
Je maakt eerst de ganache, de vulling die tussen de twee schuimpjes gaat. Daarna klop je eiwit en bak je de schuimpjes. Vervolgens plak je de schuimpjes samen met de ganache en als laatste doop je de twee uiteinden in de pure chocolade.
Tel daar opwarm-, bak- en afkoeltijd bij op en je bent wel een middagje aan het bakken. Geeft niks, het resultaat is het meer dan waard.
Glutenvrije Bokkenpootjes
voor 40-50 glutenvrije bokkenpootjes
voor de ganache:
200 gram witte chocolade
50 gram slagroom
1 zakje vanillesuiker
voor de schuimpjes
100 gram eiwit (van 2 a 3 eieren)
200 gram witte kristalsuiker
20 gram maizena
30 gram amandelmeel
100 gram amandelschaafsel
voor de pootjes:
150 gram zeer pure chocolade
Smelt de witte chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Roer de slagroom en de vanillesuiker door de gesmolten witte chocolade en laat de ganache in een schaaltje afkoelen in de koelkast.
Verwarm de oven op 180 °C en leg bakpapier op twee bakplaten. Klop de eiwitten stijf en voeg de suiker geleidelijk toe. Vouw het meel door het schuim. Het is belangrijk dat je met vetvrije materialen werkt en niet te lang door klopt, dan zakt het schuim weer in. doe het schuim in een spuitzak, ik gebruik altijd een druk-sluitzak die ik in een punt vouw en knip het puntje eraf. Spuit het eiwit in gelijkmatige staafjes op de bakplaat. Bestrooi de staafjes met amandelschaafsel. Bak ca 20 minuten en laat ze afkoelen.
Plak twee schuimpjes aan elkaar met de ganache. Smeer ganache op een schuimpje of spuit het erop met een spuitzak en plak een ander schuimpje eraan vast. Laat even opdrogen.
Smelt de pure chocolade. Als je het vervelend vindt dat de chocolade dof weer opdroogt moet je het tempereren. Mij maakt het niet uit dus ik smelt het gewoon. Doop de twee uiteinden van de bokkenpootjes in de chocolade of giet de choco eroverheen met een lepeltje. Je moet de bokkenpootjes weer laten drogen maar daarna mag je eindelijk aanvallen!
dit recept ziet er lekker en goed te doen uit! hoelang kun je de koekjes bewaren? of misschien invriezen?
In een trommel zijn ze wel een week lekker. Invriezen zou ik niet doen.
Bedankt voor dit recept! Als ik een keertje wat meer tijd heb, wil ik het zeker proberen. Een vraagje: bij de ingrediënten staat: “100 gram eieren (van 2 a 3 eieren)”. Ik neem aan dat je 100 gram eiwitten bedoelt?
JA! het is eiwit. Dank je, heb jet meteen aangepast