Glutenvrije boterkoek

Zo tegen het eind van het jaar denk ik altijd aan mijn opa en oma. Oud en nieuw vierden we vaak bij onze grootouders en mijn oma bakte dan altijd kniepertjes. De oliebollen kwamen van een kraam op het Haarlemmerplein en die stonden de hele avond in een glazen schaaltje op de gaskachel, dat was niet zo lekker.

Toen ik klein was hadden mijn opa en oma de rollen goed verdeeld: mijn oma deed het huishouden en kookte, mijn opa waste af. Mijn opa bakte wel eens een eitje en hij zal ook wel eens een aardappel hebben geschild maar het was geen keukenprins. Het enige dat mijn opa wel bakte was boterkoek. Boterkoek bakken is best lastig en mijn opa heeft ook een groot aantal misbaksels gemaakt. De boterkoek werd dan bijvoorbeeld te kruimelig of zo hard als beton, tot plezier van mijn zusje en mij omdat we van de mislukkingen onbeperkt mochten snoepen.

Toen ik dus bedacht dat ik een glutenvrije boterkoek wilde bakken heb ik er eerst maar eens onderzoek naar gedaan. De verhouding boter-suiker en meel is heel belangrijk voor de structuur van de koek en ook de baktijd is cruciaal. De boterkoek moet niet te lang in een redelijk hete oven. Onderstaand recept is deels gebaseerd op “De Dikke Van Dam” van Johannes van Dam. Ik heb een laagje banketbakkersspijs tussen het deeg gedaan. Dat is dan weer geheel tegen van Dam’s advies in maar ik had nog een pakje in de kast en het past zo mooi bij het seizoen.

Glutenvrije boterkoek:
190 gram glutenvrij meel (ik gebruik Schar mix C)
175 gram roomboter op kamertemperatuur
135 gram witte basterdsuiker
een pakje Dr Oetker amandelspijs
1 ei
enkele blanke amandelen

Meng eerst de boter en de suiker tot een smeuïg geheel. De boter moet echt zacht zijn, verwarm het desnoods even in een pannetje. Kneed dan de bloem door het deeg heen tot een zachte bal. Laat het deeg even rusten.
Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Klop het ei rol in een schaaltje. Meng het amandelspijs met de helft van het ei.
Bekleed een springvorm (22cm) met bakpapier. Rol de helft van het deeg uit en leg onderin de springvorm. Verdeel de spijs over de onderste laag deeg. Rol de rest van het deeg en leg over de amandelspijs. Smeer met een kwastje de rest van het ei over de boterkoek, snij er met een mes ruitjes in en versier met de blanke amandelen.
Bak de boterkoek 30 minuten in de oven tot het een goudbruine bovenkant heeft.

6 thoughts on “Glutenvrije boterkoek

  1. Het is bij mij één grote vette bende geworden 🙁 enig idee wat er mis gegaan?
    Heb precies het recept gevolgd, minus de amandelspijs en amandelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.