Glutenvrije Braziliaanse kaasbroodjes (Pao de Queijo)

Pao de Quesijo, de glutenvrije Braziliaanse kaasbroodjes, zijn al jaren een tophit onder glutenvrije bakkers. Ze zijn snel gemaakt, van nature glutenvrij, goedkoop, vullend en lekker. Wat wil je nog meer? Nou eh, eigenlijk dat ik ze ook lekker vind…

Pao de Queijo (1)
Glutenvrije Braziliaanse Kaasbroodjes

Toen ik 8 jaar geleden mijn eerste schreden zette in de glutenvrije wereld las ik op www.livaad.nl en het coeliakieforum.nl lyrische verhalen over het Braziliaanse kaasbroodje, daar BKB’s genoemd. Ik probeerde ze natuurlijk onmiddellijk maar helaas, ze vielen bij niemand van ons in de smaak. Ik heb geen idee waar dit aan lag; het recept of de ingrediënten. Na een paar keer bakken schrapte ik de Braziliaanse kaasbroodjes van mijn wensenlijstje.

Tot ik afgelopen december op de kerstmarkt in Haarlem een kraampje ontdekte van Fat Pao. Zij stonden bij ons om de hoek verse kaasbroodjes te bakken in een klein oventje. Gluten Free! stond er groot bij. Die hebben wij natuurlijk uitgeprobeerd en ze waren heerlijk.

Pao de Queijo
Pao de Queijo

Het begon bij mij weer te kriebelen, ik wil toch ook in staat zijn een lekkere Pao de Quejio te bakken. Vanmorgen heb ik op internet tientallen recepten met elkaar vergeleken en op You Tube filmpjes bekeken van Braziliaanse oma’s die Pao de Queijo bakken.

Ik heb gekozen voor een variant van het recept waarbij je het deeg eerst kookt en, net zoals bij soesjes,  geen bakpoeder gebruikt.Pao de Queijo

Glutenvrije Braziliaanse Kaasbroodjes (Pao de Queijo)

Ingrediënten
100 gram tapioca meel
100 gram geraspte kaas
snufje zout
1 ei
50 ml melk
30 ml olie

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schenk de melk en olie in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Haal van het vuur af en roer de tapioca en het snufje zout door de warme melk/olie. Dit wordt al een dikke bal. Meng de kaas met het ei en kneed dit door de tapioca.
Vorm 10 kleine of 5 grote balletjes van het deeg en leg op de bakplaat. Bak 20 minuten in de warme oven tot de broodjes goudbruin zijn.

En? Ja, ik vind ze nu wel lekker!

Bewaren

Bewaren

13 thoughts on “Glutenvrije Braziliaanse kaasbroodjes (Pao de Queijo)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.