Glutenvrije broodtrommel

In het weekend sta ik in de keuken en bak ik. Meestal bak ik om de week brood, twee broden na elkaar. De andere week bak ik iets anders: koekjes, ontbijtkoek, taart. Vandaag was ik bijzonder geïnspireerd en heb ik naast brood ook bolletjes en koekjes gebakken.

Alexander heeft in principe genoeg aan één brood per week. Hij blijft drie keer per week over en neemt dan twee sneetjes mee naar school in zijn trommeltje. Meer zou hij wel kunnen eten maar hij heeft er geen geduld voor, het speelgoed lonkt. Thuis eet hij vaak wel drie boterhammen of meer en daarnaast nog crackers of rijstwafels.

Op het brood gaat meestal kaas, pindakaas, chocopasta en pindakaas of kokosbrood. Deze week verwen ik Alexander. Vandaag heb ik maïs-kwark bolletjes gebakken en dus krijgt hij deze week een bolletje met Nutella en een boterham met Tartex (vegetarische paté) mee.

Daarnaast moet er ook nog een ‘tien-uurtje’ mee genomen worden. Er zijn genoeg glutenvrije hapjes te bedenken: fruit, glutenvrije ontbijtkoek, zakje knijpfruit, knijpkwark (AH), Liga eerste stap, Bifiworstje.

Glutenvrije maïs-kwark bolletjes

Ik wilde vandaag experimenteren met het bakken van bolletjes, dat had ik nog nooit gedaan. Het recept voor deze bolletjes zijn gebaseerd op het recept van kwarkbrood. Ik heb er een ei minder in gedaan zodat het deeg iets steviger werd. Zo kon ik er balletjes van draaien. Het zijn goede, stevige bolletjes geworden. Je zou ze denk ik ook als glutenvrij hamburgerbroodje kunnen gebruiken.

Ingrediënten:
175 gram maïsmeel
75 gram rijstmeel
250 gram kwark
1 zakje bakpoeder 16 gram (Dr Oetker)
1 ei
1/2 theelepeltje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Meng de natte ingrediënten, eieren en kwark, in een kom. Meng de droge ingrediënten, bloem, bakpoeder en zout, in een andere kom. Kneed beide mengsels door elkaar.

Je krijgt nu een heel zacht deeg. Draai er ballen van en leg deze met zo veel mogelijk ruimte ertussen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Zet 20 minuten de oven tot een ingestoken saté pen en schoon uitkomt.

7 thoughts on “Glutenvrije broodtrommel

 1. Hallo glutenvrije mama hier een collega mama die net te horen heeft gekregen dat onze dochter van 7 coeliaki heeft. Het vervelende is dat ze met deze leeftijd al smaken kent en herkent, dus het heeft enige moeite gekost om wat gv etenswaren te geven omdat ons madammetje best een moeilijke eter is. Nu gaat de rest redelijk goed maar één heel groot struikelblok is het brood, wat voor soort brood geeft jij je mannetje? Morgen is er nl sportdag op school en krijgen een ontbijt aangeboden dus moet haar brood e.d. meegeven en daar komt het al, wat voor brood kan ik het beste meegeven voor de lunch. Zit een beetje met een dilemma dus vandaar mijn vraag. En het recept hierboven ziet er overigens heerlijk uit. Dank je alvast, succes met de site, groetjes Karyn en Danique

 2. Hoi Karyn, sorry voor de late reactie, ik lees je berichtje nu pas. Ik bak al jaren brood volgens dit recept: http://glutenvrijemama.blogspot.nl/2010/09/brood.html
  Alexander vindt het lekker. Ik bak altijd zelf brood voor hem en op feestdagen krijgt hij een afbakbolletje (van Schar oid) Zo blijven die speciaal.
  Tijdens het Koningsontbijt had hij Cozensabrood gekregen en daar heeft hij ook van gesmuld. Hij mocht het brood dat over was mee naar huis nemen. Erg fijn!
  Alexander eet heel makkelijk allerlei soorten brood maar ik ben wel streng. Hij moet gewoon eten wat ik hem meegeef. Ik ga geen rare toeren uithalen voor zijn lunchtrommel. Zij zusjes krijgen altijd twee bruine boterhammen met kaas/pindakaas etc mee en hij dus ook. Het enige waar ik hem (en zijn zusjes ook) mee verwen is soms lekker zoet beleg zoals Nutella.

 3. Hai,

  Je recept voor de kwarkbollen sprak me aan, maar het werd een kledderzooi. Het deeg was meer beslag dan deeg, dus ballen draaien was praktisch onmogelijk. Verder was 1 zakje bakpoeder voor de smaak veel te overheersend, het gaf een bittere smaak aan het deeg.

  Wat gaat hier mis??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.