Glutenvrije cheesecake

Ik maak graag cheesecake. Ik vind het een lekkere en feestelijke taart. Bovendien zijn de meeste ingrediënten van nature glutenvrij, net als bij kwarktaart. Het verschil met kwarktaart is dat een cheesecake in de oven wordt gebakken en zo zijn stevige structuur krijgt. Een kwarktaart wordt met gelatine in de koelkast stevig gemaakt. De smaak van kwarktaart is frisser en kwarkachtiger. Ik houd juist van de stevige en toch zachte structuur en van de romige naar machtig neigende smaak van cheesecake.

Ik heb onderstaand recept gebaseerd op het recept van Jamie Oliver voor “Bloomin’ easy vanilla cheesecake”. Je kunt hier eindeloos mee variëren.Cheesecake

Ik ben fan van veel Britse TV koks zoals Jamie Oliver, Nigella Lawson en Rick Stein. Ze maken fijne TV programma’s waarbij je het idee krijgt dat koken erg makkelijk is. Ze maken daarnaast ook mooie kookboeken waar ik erg hebberig van word. Deze kookboeken komen vaak in het najaar uit en ik krijg ze regelmatig voor mijn verjaardag in november. Ik haal er veel inspiratie uit. Bovendien maken ze altijd veel lekkere toetjes en taarten en daar ben ik dol op. Last but not least, veel van hun recepten zijn glutenvrij of erg makkelijk glutenvrij te maken. Zo ook onderstaand recept: behalve de bodem was het al volledig glutenvrij.

GLUTENVRIJE CHEESECAKE

Voor de bodem:

150g gesmolten boter
250g glutenvrije koekjes in kruimels

Voor de taart:

100g basterd suiker
3 eetlepels maismeel
900g volle kwark
2 eieren
125ml slagroom
zaadjes van 1 vanillestokje of 1 zakje vanille suiker
geraspte schil en sap van 1 limoen
geraspte schil en sap van 1 citroen

Verwarm de oven voor op 180ºC en vet de bodem van een 24 cm springvorm in. Mix de koekjes en boter en druk ze aan op bodem van springvorm. Bak 10 minuten in de oven. Laat afkoelen terwijl je de vulling maakt.

Verwarm de oven op 200ºC. Meng suiker met maïsmeel en meng de kwark erdoor heen. Mix het liefst met de hand. Het is niet de bedoeling dat de taart luchtig wordt. Het moet juist een vaste romige structuur krijgen. Voeg slagroom en eieren toe en tot slot het sap en schil van de citroen en limoen.
Giet het mengsel op de koekbodem en zet in het midden van de oven. Bak 40 tot 45 minuten tot de cheesecake stevig is. Ik doe altijd een stuk aluminiumfolie over de springvorm zodat de bovenkant niet bruin wordt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur of zat in de koelkast voor een stevigere taart.

Variatie tip 1: Ik maak de bodem meestal niet van gekruimelde koekjes maar maak 1 grote koek op de bodem van de springvorm die ik eerst bak. Bijvoorbeeld kokoskoek of zandkoek (125gr gv bloem, 50 gr boter, 50 gr suiker, 1 theel bakpoeder, 1 ei en evt. 1 theel cacao)
Variatie tip 2: Neem ipv gewone volle kwark vanille kwark of kwark met een fruitsmaakje
Variatie tip 3: Meng gepureerd fruit door het kwarkmengsel zoals perzik, mango of aardbei. Gebruik sap van een sinaasappel of grapefruit ipv citroen.

3 thoughts on “Glutenvrije cheesecake

  1. Hoi Annemiek, klinkt heerlijk! Ik ga dit recept zeker proberen! Welke glutenvrije koekjes zou jij adviseren voor de bodem? En wat voor maismeel gebruik jij? Is dat dan fijne polenta of iets anders? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.