Ik maak graag cheesecake. Ik vind het een lekkere en feestelijke taart. Bovendien zijn de meeste ingrediënten van nature glutenvrij, net als bij kwarktaart. Het verschil met kwarktaart is dat een cheesecake in de oven wordt gebakken en zo zijn stevige structuur krijgt. Een kwarktaart wordt met gelatine in de koelkast stevig gemaakt. De smaak van kwarktaart is frisser en kwarkachtiger. Ik houd juist van de stevige en toch zachte structuur en van de romige naar machtig neigende smaak van cheesecake.
Ik heb onderstaand recept gebaseerd op het recept van Jamie Oliver voor “Bloomin’ easy vanilla cheesecake”. Je kunt hier eindeloos mee variëren.
GLUTENVRIJE CHEESECAKE
Voor de bodem:
150g gesmolten boter
250g glutenvrije koekjes in kruimels
Voor de taart:
100g basterd suiker
3 eetlepels maismeel
900g volle kwark
2 eieren
125ml slagroom
zaadjes van 1 vanillestokje of 1 zakje vanille suiker
geraspte schil en sap van 1 limoen
geraspte schil en sap van 1 citroen
Verwarm de oven op 200ºC. Meng suiker met maïsmeel en meng de kwark erdoor heen. Mix het liefst met de hand. Het is niet de bedoeling dat de taart luchtig wordt. Het moet juist een vaste romige structuur krijgen. Voeg slagroom en eieren toe en tot slot het sap en schil van de citroen en limoen.
Variatie tip 1: Ik maak de bodem meestal niet van gekruimelde koekjes maar maak 1 grote koek op de bodem van de springvorm die ik eerst bak. Bijvoorbeeld kokoskoek of zandkoek (125gr gv bloem, 50 gr boter, 50 gr suiker, 1 theel bakpoeder, 1 ei en evt. 1 theel cacao)
Variatie tip 2: Neem ipv gewone volle kwark vanille kwark of kwark met een fruitsmaakje
Variatie tip 3: Meng gepureerd fruit door het kwarkmengsel zoals perzik, mango of aardbei. Gebruik sap van een sinaasappel of grapefruit ipv citroen.
Het was een heerlijke cheesecake!! Ik kan niet wachten om ook de andere varianten met vers fruit uit te proberen… Bedankt
Hoi Annemiek, klinkt heerlijk! Ik ga dit recept zeker proberen! Welke glutenvrije koekjes zou jij adviseren voor de bodem? En wat voor maismeel gebruik jij? Is dat dan fijne polenta of iets anders? Ik ben benieuwd!
Beste Marjolein, ik zou glutenvrije mariakaakjes of biscuitjes gebruiken voor de bodem. Ik gebruik meestal fijngemalen polenta als maismeel.
succes met bakken!