Chocolade salami is om de een of andere reden een typische december lekkernij. Ik weet niet precies waarom want een goede chocolade salami met brosse stukjes glutenvrije koek en noten lijkt mij toch altijd lekker. Toch zie je met name in december recepten verschijnen voor deze chocolade worst. Bij dezen dan een glutenvrije chocolade salami variant.
Gebruik voor de chocolade salami glutenvrije Mariakaakjes of butterkekse uit de winkel. Je kunt ze van verschillende merken, zoals Schar of Semper kopen in de (online) supermarkt. Misschien heb je zin om zelf te bakken? Gebruik dan mijn recept voor glutenvrije Maria kaakjes, die kun je deze decembermaand voor nog veel meer lekkere dingen gebruiken.
Glutenvrije chocolade salami
100 gram glutenvrije biscuitjes
100 gram gemengde noten: hazelnoten, pistache, walnoot
250 gram pure chocolade
50 gram suiker
1 eenkopszakje oplos-espressokoffie
snuf zout
poedersuiker voor garnering
plastic folie
Hak koekjes en noten fijn.
Smelt in een pannetje met dikke bodem op heel laag vuur de chocolade met de suiker en de koffie, om de chocoladesmaak te intensiveren, en een snuf zout.
Meng de gesmolten chocolade met de gehakte koekjes en noten. Giet dit mengsel op een stuk plastic folie en rol op tot een worst. Laat een etmaal afkoelen en hard worden in de koelkast. Rol de worst vlak voor opdienen door de poedersuiker en wikkel er eventueel een rood-wit worstenkoordje omheen.