Glutenvrije en lactosevrije chocolade taart

Wij vierden de verjaardag van Olivia, Alexander’s jongste zusje. Zes jaar werd ze en ze weet precies wat ze wil. Geen taart met marsepein maar chocoladetaarten. Ik had er opeens zin in om recepten uit een kookboek te halen en koos er twee. De makkelijke chocoladetaart van Nigella Lawson en de chocolade olijfolietaart van Yvette van Boven. Precies uit een kookboek bakken doe ik niet zo vaak. Meestal lees ik heel veel recepten als ik een taart wil bakken en baseer ik daarop mijn eigen recept. Maar de maand mei is niet mijn beste maand in de keuken. Ik merk het sinds ik mijn blog heb dat het mij in mei niet lukt om een origineel recept te verzinnen. Blijkbaar heb ik in mei mijn energie voor andere dingen nodig (op reis gaan en eindexamens nakijken!).

Gelukkig kan ik dan dus bouwen op keukengodinnen als Nigella Lawson en Yvette van Boven. chocoladetaart (4)

De Chocoladetaart van Nigella is prachtig en makkelijk te maken. Ik heb het recept glutenvrij gemaakt door 400 gram bloem te vervangen door 200 gram glutenvrij meel en 200 gram amandelmeel. Ik vond het glazuur alleen te zoet, dat zou ik de volgende keer aanpassen. Deze taart was favoriet bij de kinderen. chocoladetaart (6)chocoladetaart (5)Er gaan bijna twee pakjes roomboter in deze taart dus hij is niet lactosevrij.

chocoladetaart (1)

De binnenkant was heerlijk zacht.

Voor het recept ga je naar www.nigella.com

De tweede taart die ik maakte was de chocolade-olijfolietaart. Dit recept is oorspronkelijk niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij. Deze taart is echt verrassend lekker. Door de opgeklopte eiwitten rijst de taart enorm in de oven en stort hij daarna weer in. Dit resulteert in een rommelige taart met een zachte binnenkant en een knapperige korst. Echt heerlijk. Volgens het recept moest er ook nog grapefruit rasp door het beslag. Dat heb ik niet gedaan omdat ik niet van de combinatie citrus-chocolade houd.

Chocolade-olijfolietaart
Chocolade-olijfolietaart

chocoladetaart (2)

Chocolade olijfolietaart

eieren, gesplitst
kristalsuiker, in twee delen
gram amandelmeel
Snuf zout
Pure chocolade
Olijfolie

Smelt de chocolade en meng met de olijfolie. Laat afkoelen. Klop de eiwitten stijf met de helft van de suiker. Meng de droge ingrediënten met het chocolade-olijfoliemengsel en de eierdooiers en vouw dit voorzichtig door de eiwitten. Giet het beslag in een springvorm. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C in 50-55 minuten gaar.

Uit Home Baked van Yvette van Boven

6 thoughts on “Glutenvrije en lactosevrije chocolade taart

 1. Beste Annemiek,

  Wat een prachtige taart! Welke chocolade (welk merk) heb je gebruikt? Sommige chocolade bevat ‘sporen van gluten’ en daar wordt mijn 12 jarige zoon al ziek van. Ik ben dan ook nog steeds, onder andere, op zoek naar veilige chocolade voor hem. We weten het pas ruim een jaar nu, en ik ben nog steeds een beetje zoekende naar sommige producten.

  Met dank en groet! Sarah
  ps onze kinderen hebben(bijna) dezelfde namen! Mijn zoon’s tweede naam is Alexander, en mijn dochter heet Olivia. 🙂

 2. Hallo, ik kan de hoeveelheden nergens terugvinden: hoeveel eieren, hoeveel amandelmeel enz? Is het mogelijk om dat door te geven? Dank!
  Virginie Felix

   1. Goedenavond, ik heb even de link gevolgd maar dan kom ik op een recept terecht dat niet glutenvrij en lactosevrij is… Wat is de directe link? Ik neem aan dat de naam van de taart ook in het Engels niet staan namelijk. Dank, Virginie Félix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.