Glutenvrije chocoladecakerol met roomkaasvulling en bosbessen

Impress your guests met deze fantastische glutenvrije chocoladecakerol met roomkaasvulling en bosbessen! Het fijne van deze chocoladerol is dat je er een grote hoeveelheid gasten blij mee kunt maken, mijn chocoladerol was 40 centimeter lang dus ik heb er wel 15-20 stukjes van kunnen snijden. De cake was luchtig met een volle chocoladesmaak en de fris en romig. Een perfecte combinatie! Het blijft moeilijk te geloven dat deze taart, die er behoorlijk ingewikkeld uitziet, zo makkelijk te maken is. In drie eenvoudige stappen maak je de onderdelen die nodig zijn voor de chocoladerol: de cake, de vulling en de topping. Terwijl het ene onderdeel in de oven staat of afkoelt, kun je het volgende onderdeel al voorbereiden.

Ik maakte de cake al een avond van te voren, geen probleem. Omdat de cake zo flexibel is, het is een soort biscuitcake, kun je het oprollen en weer uitrollen zonder dat hij breekt of scheurt. Voorwaarde is dat je hem niet te lang bakt zodat hij nog fijn zacht blijft.

De chocoladebasis maakte ik al eens met kerst voor een Yule Log. Die vond ik toen zo machtig dat ik mij bedacht dat ik de volgende keer een frissere vulling zou gebruiken.

Glutenvrije chocoladecakerol met roomkaasvulling en bosbessen

voor de cakerol
6 eieren.
150 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker.
50 gram cacaopoeder

voor de vulling
200 gram roomkaas
250 milliliter slagroom
100 gram bosbessen

voor de ganache
150 ml pure chocolade
150 gram slagroom
1 klontje boter
1 eenkopszakje oplos-espressopoeder

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een ovenplaat (30×40 cm)met bakpapier.
Splits de eieren. Klop in een kom de eiwitten stijf met een snufje zout en 50 gram van de basterdsuiker.
Klop in een andere kom de eierdooiers met de basterdsuiker en vanillesuiker romig en luchtig. Voeg op het laatst ook de cacaopoeder toe. Vouw het eigeelmengsel voorzichtig door de eiwit.
Smeer het beslag nu uit over het gehele ovenplaat en bak gaar in 20 minuten.

Leg een schone theedoek met daarop een vel bakpapier op het aanrecht. Keer de ovenplaat hierop om zodat de cake er ondersteboven op ligt. Trek voorzichtig het bakpapier waar de cake op gebakken is van de cake en rol samen met de theedoek op. Laat afkoelen.

Maak de vulling door de slagroom op te kloppen met de roomkaas. Smeer dit gelijkmatig uit over de binnenkant. Verdeel de bosbessen over de room. Rol de cake op en leg met de naad naar beneden op bakpapier op een schaal.

–> Houd een paar eetlepels room en 10-15 bosbessen apart voor de garnering.

Maak de chocoladeganache door de slagroom te verhitten en daar de in kleine stukjes gebroken chocolade in te smelten. Voeg op het laatst het klontje boter toe voor het glimeffect en een zakje espressopoeder om de chocoladesmaak te intensiveren. Roer tot je een mooi, dik, glad mengsel hebt en laat een beetje afkoelen.

Giet de ganache in meerdere lagen over de cakerol. Het drupt waarschijnlijk op de schaal maar daarom heb je er nog een bakpapiertje onder gelegd!

Laat de chocolade afkoelen, neem het bakpapier weg. Garneer de chocoladerol met toefjes room en bosbessen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.