Deze citroentaart at ik laatst toen een collega trakteerde. Zij had hem zelfgebakken en de taart was zo lekker dat ik onmiddellijk het recept vroeg. Het kostte mij weinig moeite om er een glutenvrije citroentaart van te maken. De smaak is lekker romig en zoet, zoals een taart hoort te zijn, en toch ook fris door de citroen.
De citroentaart is supermakkelijk te maken. Het is een soort cheesecake maar een ander soort dan de cheesecake die ik normaal bak. Je maakt hem namelijk van gecondenseerde melk, dus niet van kwark of roomkaas, met een zelfgemaakte bodem van koekjesdeeg.Je kunt de bodem ook van koekkruimels en gesmolten bodem maken maar ik vind het makkelijker om een grote koek te bakken op de bodem van mijn springvorm.
Glutenvrije citroentaart
Ingrediënten
2 blikken gecondenseerde melk ( ml)
4 citroenen: het sap van 4 citroenen en de schilrasp van 2 citroenen
2 eieren
voor de bodem:
150 gram glutenvrij meel
50 gram boter
75 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei
snuf zout
springvorm met een doorsnede van 26cm (neem je een kleinere, pas dan de baktijd aan)
Verwarm je oven voor op 175 °C.
Maak eerst de bodem door een deeg te kneden van de meel, boter, suiker, het ei en een snuf zout. Het wordt misschien wel een heel zacht, kleverig deeg maar dat is niet erg. Die bakpapier op de bodem van je springvorm. Smeer het deeg uit over de bodem van de springvorm en bak ca 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Terwijl de bodem staat voor te garen rasp je de citroenschil van 2 citroenen, pers daarna deze citroenen en nog twee uit. Meng het rasp, sap, twee blikken gecondenseerde melk en de eieren in een mengkom.
Neem de springvorm met de voorgegaarde bodem uit de oven en giet hierop je citroen-melk-eimix. Bak ca 30 minuten op 175 °C.